A jövő közlekedése

Vajon milyen lesz a jövő közlekedése?

A Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszéke most meghívja az ország kiemelkedő szaktekintélyeit, hogy elmondják nekünk, mit gondolnak az elektromos közlekedésről, napelemes rendszerekről vagy akár alternatív üzemanyagokról.

Pályázati felhívás Neumann János élete és munkássága

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Neumann János Egyetemért Alapítvány Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Neumann 2023 programsorozat keretein belül új pályázati felhívást hirdet. A pályázat célja, hogy Neumann János élete és munkássága iránt érdeklődő és felsőoktatásban tanuló hallgatók számára lehetőséget biztosítson kutatói készségeik fejlesztésére. Ezt a felhívást olyan fiatal, Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára hirdetjük meg, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy tudományos területen is kipróbálják magukat. A pályázónak az alábbi témakörök közül egyet kell kiválasztania és először annak egy rövid összefoglalóját (kutatási terv) kell beküldenie, amelynek a szakmai zsűri által történő pozitív elbírálása esetén felkérést kap arra, hogy munkáját tanulmány formájában is kidolgozza. Ezt követően, a zsűri döntése alapján, a legjobbnak ítélt tanulmányok szerzői lehetőséget kapnak arra, hogy munkájukat 2023. május 13-14-én megrendezésre kerülő konferencián tudományos előadás formájában is bemutassák.

Lezárult az Öveges József Szakkollégium „Fejlődjünk a digitális világban!” című pályázata

NTP-SZKOLL-21-0028

A Nemzeti Tehetség Program keretében az Öveges József Szakkollégium pályázatot nyert "Fejlődjünk a digitális világban!" címmel. A szakkollégistáinak lehetőségük nyílt színes szakmai, tehetséggondozó és kulturális programokon részt venni az elmúlt egy évben. A pályázat célja a szakkollégisták digitális kompetenciájának elmélyítése és tehetséggondozása volt. A programokat a szervezők ennek megfelelően alakították ki.

Lean menedzsment képzés

Lean menedzsment

Képzés nyilvántartásba-vételi száma: E-001489/2016/D006

A képzési program célja: 
A lean menedzsment rendszerszervezési elveinek és gyakorlatának terjesztése a gazdaságban.

A képzési program célcsoportja:
Diplomás vállalati szakemberek, közép és felsővezetők.

A képzés időtartama:
30 óra

Az MNB Intézet két hallgatói csapata is a világ 25 legjobbja között a Bloomberg versenyén

Az MNB Intézet hallgatói kiemelkedő eredménnyel zártak a 2022-es ’Bloomberg Global Trading Challange’ egyetemistáknak szóló versenyén. A Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás (NGG) mesterszakos hallgatói csapatok az első és a harmadik helyet foglalták el a dobogón az Európai Unió egyetemi csapatai között. Diákjaink globális szinten a tizennegyedik és a huszonkettedik helyet értek el a világ vezető egyetemei között.

Ványi Rajmond - Szakkollégiumtól a cégvezetésig

Vendégünk, Ványi Rajmond egykori szakkollégiumi hallgató és a SuperiorPentest vezetője a “Szakkollégiumtól a cégvezetésig” címmel tartott előadást a szakkollégistáknak, illetve az érdeklődőknek.

 

Korbarát egyetemmé vált a Neumann János Egyetem

A Neumann János Egyetem a CédrusNettel folytatott több éves együttműködésének köszönhetően elnyerte a „Korbarát” Egyetem címet. 

Ezzel a Korbarát Egyetemek Globális Hálózatának (AFU) 100. tagja lett az Intézményünk.

Célok, stratégia, eredmények: Nemzetközi kommunikációs nap a Neumann János Egyetemen

Az Egyetem Külügyi Irodájának szervezésében 2022. november 18-án, az Egyetem Campusának nagyelőadójában tartották meg a nemzetközi kommunikációs napot, melynek fő témája a nemzetköziesítés, azaz az Egyetem pozíciójának erősítése a nemzetközi oktatási színtéren, az e cél érdekében egy évvel ezelőtt elindított stratégia, valamint az ennek végrehajtása során elért eredmények bemutatása volt. 

Holnap nyílt nap a Neumann János Egyetemen!

November 16-án nyílt napra vár a Neumann János Egyetem mindhárom Kara! Ha érdekel a műszaki, a gazdasági vagy az agrár terület és szívesen tanulnál a jövő egyetemén, nálunk a helyed! Ha rajtunk múlik, Neumannos leszel!

Sokszínű Petőfi - A Petőfi 200 programsorozat előadása

November 16-án, szerdán 18 órakor folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Neumann János Egyetem Petőfi Sándorhoz kötődő előadás-sorozata. Ezúttal A sokszínű Petőfi című előadáson Lipthay Endrétől, az OSZK Kézirattárának munkatársától tudhatunk meg sosem hallott érdekességeket a költőről.

Gólyabál

Gólyabált rendezett az NJE Hallgatói Önkormányzata

"Bácskortárs" tárlat

A "Bácskortárs" zárótárlatát a GAMF aulában tekinthetik meg látogatóink, hallgatóink.

November 16-án újra nyílt nap a Neumann János Egyetemen!

2022. november 16-án újra nyílt napra várunk minden kedves érdeklődőt a Neumann János Egyetem kecskeméti CAMPUSÁN. Az eseményen megismerhetik az egyetem képzési portfólióját, a duális képzésben rejlő lehetőségeket, hallgatói csoportjainkat, ösztöndíj lehetőségeinket, duális partnereinket!

NeuTech Roadshow – utazó egyetem országszerte

Sajtótájékoztató keretében mutatták be Szolnokon a Neutech - Neumann Technológiai Bázist, Egyetemünk utazó egyetemét, melyben középiskolás diákoknak tartanak innovációs előadásokat Intézményünk oktatói.

A Kecskeméti Televízió vendége Kohi Habib Külügyi Iroda vezető

2022. október 25-én Kohi Habib, a Neumann János Egyetem Külügyi Irodájának vezetője volt a Kecskeméti Televízió Kiemelő c. műsorának vendége. Kohi Habib szerint a felsőoktatásra a globális tudásmegosztás eszközeként kell tekintenünk, így egyre fontosabb Intézményünk nemzetközi felsőoktatási rangsorban elfoglalt helyének erősítése. Az ezzel kapcsolatban jelenleg zajló munkáról, a folyamatban levő együttműködésekről, az egyetem terveiről, és az októberben Dubajban, illetve Abu-Dhabiban tett látogatásról, az ott szerzett tapasztalatokról, eredményekről is beszámolt.

Egyetemi delegáció látogatása – University of Sarjah

2022. október 11-én az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodó egyetemi delegáció a nemzetközi hallgatói vásárok között látogatást tett a University of Sarjah intézményben. A delegációt Dr. Weltsch Zoltán tudományos rektorhelyettes vezette, további tagjai Kun Krisztián, Kis Dávid és Gróf Gréta voltak. Az egyetemi delegációt Prof. Youssef Al Haik tudományos ügyekért felelős kancellárhelyettes fogadta. 

NRG Beiskolázást Támogató Ösztöndíj Pályázati fehívás

Tisztelt „műszaki”, „informatikai” és „agrár” képzési területű alap-, illetve felsőoktatási szakképzésű nappali tagozatos hallgatók! 

Örömmel értesítjük Önöket, hogy kiírásra kerültek az NRG Beiskolázást Támogató ösztöndíj pályázatok. 

Dr. Bíró Anikó előadásával folytatódik a Hírös Szenior Egyetem

Dr. Bíró Anikó a Közgazdaság - és Regionális Tudományi Kutatóközpont főmunkatársának előadásával folytatódik a Hírös Szenior Egyetem. Előadásának címe: “Hogyan idősödünk mi, hogyan idősödnek az Európai Unió más országaiban?”

Időpont: 2022. október 26.

Helyszín: Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Bolyai János kiselőadó (6000 Kecskemét, Izsáki út 10.)

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

 

A gazdasági aranykor – és ami utána jön

A Hírös Gazdaság interjúja dr. Lentner Csaba közpénzügytan-professzorral.

 

Az elmúlt száz év legsikeresebb tíz évét hozták el a 2010-et követően bevezetett közpénzügyi reformok – hangsúlyozza dr. Lentner Csaba közpénzügytan-professzor. A kutató, tanár a közelmúltban a Neumann János Egyetemen – az intézmény nemzetközi tudományos központja, a The Budapest Centre for Long-term Sustainability (BC4LS) meghívására – tartott előadást „Új kihívások a magyar pénzügyi politikában” címmel. A téma fő vonulatairól beszélgettünk vele, természetesen érintve a legújabb nemzetközi problémákat, az azokra adott hazai válaszokat és a sikeres továbblépés kilátásait is.

AGTECO 2022

A Neumann János Egyetem által 23. Alkalommal rendezett tudományos konferencia a magyar tudomány ünnepe alkalmából valósul meg.

12. Studentek Fóruma

A SZTAKI Intelligens Folyamatok kutatócsoport és az Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar diákjai is beszámoltak a kutatásaikról a 12. Studentek Fórumán. 

Turizmus-Vendéglátás Szak indul a Neumann János Egyetemen

Turizmus-Vendéglátás Szakkal bővül a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának kínálata 2023 szeptemberétől. Az új nappali és levelező képzést október 12-én jelentették be a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotelben megszervezett, üzleti reggelivel egybekötött bemutató előadáson.

Hello UAE, it's Neumann!

A napokban az Egyesült Arab Emírségek és az arab térség legnagyobb oktatási fórumain vesz részt a kecskeméti Neumann János Egyetem. A nyolc fős delegáció 10 napot tölt a Közel-Kelet leggazdagabb monarchiájában, és tárgyalásokat folytatnak középiskolák, privát oktatási intézmények, kutatási központok vezetőivel annak érdekében, hogy az egyetem nemzetközi színtéren való megjelenítésével összhangban pozícionálják a Neumann János Egyetemet az emirátusokban és a Közép-Ázsiai régióban. 

„Magyarország a 21. században” online webinarium

2022. szeptember 21-én került sor a Regional Studies Association és a Neumann János Egyetem közös szervezésében megvalósuló online webinariumra, melyen huszonhat, magyarországi egyetemet képviselő előadó osztotta meg gondolatait. Az esemény fő szervezője az RSA magyarországi követe, Dr. Forman Balázs volt. A program lehetőséget adott arra, hogy a hazai és nemzetközi regionális tudomány szereplői között kapcsolódási pontok jöhessenek létre. 

Ismét nagy sikere volt a Kutatók Éjszakája egyetemi programjainak

Idén is csatlakozott Egyetemünk a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Az éveről-évre egyre nagyobb érdeklődésenek örvendő rendezvény keretén belül, színes programokkal mutatta be tevékenységi körének jelentős mozzanatait a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Kertészeti és Vidékfejleaztési Kar valamint egyetemünk Könyvtár és Információs Központja. Köszönjük, hogy ellátogattak hozzánk, találkozzunk jövőre is!

Bemutatták a Supermoto-t a Neumann János Egyetemen

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projekt résztvevői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint az Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói voltak.

BC4LS Kutatók Éjszakája

Szeptember 30-án a BC4LS is csatlakozik a Kutatók Éjszakája eseményhez, így 17 órától megnyitja az épület kapuit az érdeklődőknek, akik számára előadással, kerekasztal-beszélgetéssel, kortárs kiállítással készül a Központ.

Doktori Iskola alapításáról döntött a Neumann János Egyetem Szenátusa

2022. szeptember 22-i ülésén a Neumann János Egyetem Szenátusa – a Neumann János Egyetemért Alapítvány támogatásával – egy új Doktori Iskola megalapításáról hozott döntést. Az NJE Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskolája (NJE-GSZDI) a társadalomtudományok tudományterületen, gazdálkodás- és szervezéstudományok tudományágban fog működni sikeres akkreditáció után. A budapesti képzési helyszínen induló doktori iskola alkalmazott tudományokon alapuló, elméleti igényű, de gyakorlatorientált képzést kínál, amelyből az akadémiai és felsőoktatási karrierpálya iránt érdeklődők mellett az üzleti szféra szakemberei is profitálhatnak.

Alkalmazott tudományok egyeteme státusszal rendelkező intézményben különösen nagy jelentőséggel bír a doktori iskola létesítése, hiszen mind az oktatók és kutatók, mind a hallgatók számára biztosítja a tudományos fokozatszerzés és a szakmai előmenetel, a tudományos karrier lehetőségét.

A Doktori Iskola a tapasztaltabb, gyakorlattal rendelkező pályázók mellett a mesterképzést frissen befejezett hallgatók jelentkezését is várja. A tantárgyi tematikák és a tananyagok vezérfonala az alkalmazott tudományok megközelítése és követelményrendszere. A magas szintű elméleti képzésben kiemelt terület a kutatásmódszertan. Erre épül a doktori iskola gazdálkodás- és szervezéstudományi profiljának megfelelő tantárgyi struktúra. A megszerzett tudás alkalmassá teszi az itt végzett hallgatókat alkalmazott kutatás folytatására, vállalkozási, gazdasági és pénzügyi problémák és folyamatok tudományos igényű elemzésére a gazdasági, a pénzügyi és a közszférában. Magasan képzett és innovatív szakemberként pedig vezetőként, illetve vállalkozóként lehetnek sikeresek. A képzési program és a képzés minőségbiztosítási folyamatait úgy alakították ki, hogy a tanulmányaikat itt folytató PhD hallgatók az adott időkereteken belül a lehető legrövidebb időn belül meg tudják szerezni doktori fokozatukat.

A doktori képzés elindításával az egyetem célja, hogy tovább növelje tudományos teljesítményét, minősített oktatóinak számát és nemzetközi szinten is vonzó felsőoktatási intézménnyé váljon. 

Tanítsunk Magyarországért program az egyetemen

Csépáról és Páhiról érkeztek 5. osztályos tanulók a Neumann János Egyetemre. A Tanítsunk Magyarországért Mentorprogram keretében egy élménynappal várták az újonnan becsatlakozó diákokat az intézménybe, ahol élményfizika órán és kézműves foglalkozáson vehettek részt a diákok.

Egyetemünkön mutatta be új könyvét Matolcsy György

Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen mutatta be új, angol nyelven megjelent könyvét Matolcsy György, az MNB elnöke. Az On the edge of times című kötet olyan írások gyűjteménye, amelyekben a Magyar Nemzeti Bank elnöke tekintélyes nyugati liberális gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált az elmúlt évek során. A jellemzően 100 szavas cikkek alapján összeállt könyv összefüggéseit részletezte könyvbemutatóján a jegybankelnök.

Beszámoló az Erasmus+ Info Dayről

2022.szeptember .20-án rendezte Egyetemünk Külügyi Irodája az Erasmus+ Info Dayt. Az esemény célja az Erasmus+ Program bemutatása, valamint a hallgatók élményeinek megosztása volt.

Kutatók Éjszakája a Neumann János Egyetemen

A Neumann János Egyetem idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Szeretettel várunk minden érdeklődőt Kecskeméten a GAMF Műszaki és Informatikai Karon, a Könyvtár és Információs Központban valamint Budapesten az MNB Tudásközpontban.

 

További programok ide kattintva érhetők el.

Tanévnyitó 2022

részlet a Neumann János Egyetem rektorának tanévnyitó beszédéből

Animációs tudásközpont jön létre a Neumann János Egyetemen

Még szorosabban együttműködik a Neumann János Egyetem és a Kecskemétfilm Kft. Az egyetem kuratóriuma támogatta, hogy létrehozza a Magyar Animáció Háza Animációs Tudásközpontját az intézmény szervezetén belül. A döntésről Bánkuty Tamás kuratóriumi tag számolt be a mai sajtótájékoztatón.