Felhívás megnevezése: GINOP-2.3.3-15 – Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás
Projekt címe: Dióda lézerközpont kialakítása a Neumann János Egyetemen
Projekt azonosító száma: GINOP-2.3.3-15-2016-00041
Kedvezményezett: Neumann János Egyetem
Konzorciumi partner: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
Támogatás összege: 518.164.155 Ft
Neumann János Egyetemre eső rész: 250.138.167 Ft
Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-re eső rész: 268.025.988 Ft
Intenzitás: 100 %
Megvalósítási időszak: 2017.01.01.-2021.07.31.
Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

Véget ért a Dióda lézerközpont kialakítása Kecskeméten, amelyben a Neumann János Egyetem a konzorcium vezetőjeként, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. pedig konzorciumi tagként vett részt. 

A projekt keretében egy új alap, és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium jött létre. A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig – az újdonságánál fogva – két vonatkozásban hiánypótló. Egyrészt az 1000 nm alatti hullámhosszúságú,

jó sugárminőségű (BPP ≤4) és nagy fényteljesítményű (P(cw) ≥3kW) lézer sugárforrás (amelynek kifejlesztése a közelmúlt eredménye), másrészt a 3D impulzus üzemű lézersugaras mikro-megmunkálás miatt.

A kecskeméti hiánypótló kutatóhely három fő egységből áll: optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és impulzuslézeres szubtraktív mikro-megmunkáló központ.

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, a lézerlaboratórium eszközeinek specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft feladata volt a Neumann János Egyetem bázisán.

A Neumann János Egyetem a megszerzett ismereteket az oktatásban a hagyományos és a duális képzés területén is kamatoztatni kívánja.

A jármű-, gép-, elektromos-, elektronikai ipar területén a különböző teljesítményű lézereket ma a vágás, hegesztés és a gravírozás területén alkalmazzák, így az új laboratórium által ezeken a területeken lehet az oktatás színvonalának javítása mellett elsődlegesen

a beszállító kis- és közepes vállalatok innovációs képességeit javítani. Különösen nagy az igény a mikromegmunkálás iránt. A választott berendezéssel a fogászati implantátumok beépülését segítő felületmódosítási eljárásokat is lehet fejleszteni.

További információ kérhető:

Dr. Berczeli Miklós

berczeli.miklos@nje.hu