A projekt címe: Szerszámgép-, célgép- és gyártóeszköz fejlesztés, valamint a kapcsolódó gyártási technológia kutatása a C3D Kft-nél.
Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00093
A konzorcium vezetője: C3D Műszaki Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság
Konzorcium tagjai: Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Kecskemét, GYEGÉP Kft., Eger.
A projekt kezdete: 2017.09.01.
A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.11.30.
Támogatói alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt elszámolható összköltsége 1 140 304 847 Ft, a teljes projektre vetített támogatási intenzitás 80,27 %. A Neumann János Egyetem által igényelt támogatás: 266 999 618 Ft, 100% támogatási intenzitás mellett.

A projekt célja:
Az utóbbi években a magyar gépipari vállalkozások nagyon nehezen tudták felvenni a versenyt nemzetközi porondon. Főleg azért, mert gyártóeszköz és technológiafejlesztés szinte alig van. A vállalkozások nagy részénél önálló, piacképes termék nincs, és ebből következik, hogy technológiai fejlesztéssel sem foglalkoznak. A multinacionális cégek készen hozzák a gyártandó terméket és a gyártási technológiát is.

Ebben a projektben egy piacképes korszerű terméket állítunk elő innovatív technológiai fejlesztéssel két egyetem részvételével. A munkának fontos hozadéka lehet az a szakmai kapcsolat, amely kialakulhat az egyetemi szféra és az iparvállalat között. Párhuzamosan megerősödhet az ipari partner a nemzetközi piacon az önálló termékével. Valamint az egyetemi partner is profitál, mivel a fejlesztési eredményeket vissza tudja forgatni a képzésbe.

A nemzetközi piacra történő kijutás lehetősége gyártóeszköz és gyártási technológia fejlesztésével valósulhat meg.

A Neumann János Egyetem az előző 3 mérföldkő során kidolgozott szerszámmagazint támogató munkamódszereit szeretné felhasználni a C3D Kft.-nél aktuálisan kifejlesztendő speciális szerszámokhoz, célgépekhez.

 A kutatás-fejlesztés és a tervezés fontosabb fázisai

  • A megtervezett „aktív szék” fontosabb alkatrészeinek gyártástechnológiai elemzésével indul a kutatási tevékenység.
  • A gerinctorna-szék komplex elemzése (konstrukció elemzés, gyárthatóság, szerelhetőség, stb. szempontok alapján).
  • A termék műveleti sorrendtervének a megtervezése. Optimális gyártástechnológiák meghatározása a gazdaságos sorozatnagyság figyelembevételével - a gyártandó mechanikus alkatrészekre.
  • A gazdaságos sorozatnagyság ismeretében egy optimális szerelési koncepció kidolgozása.
  • A műveleti sorrendterv és a gyártóeszközök ismeretében az üzemi „layout” megtervezése.
  • Megmunkáló robotcella kialakítása, tervezése (munkadarab megfogó szerkezet illesztése a robothoz).
  • A robotpálya tesztelhető verziójának kidolgozása. Az idevonatkozó biztonsági előírások megtervezése.
  • A talp gyártásához lemezalakító szerszám komplex tervezés és gyártáselőkészítése.
  • Az „aktuátorkonzol”, a szék ülőfelületének és a hátfelületének kialakításához lemezalakító szerszám komplex tervezés és gyártáselőkészítése. Egy szerszámházban 3 különböző alkatrész lesz gyártható az aktív elemek cserélésével.

Tájékoztatás a projektet érintő módosulásról:

 A Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága a konzorciumvezető Huntech-System Kft.-vel szemben szabálytalansági vizsgálatot folytatott le és az IA20190000076653 iktatószámú levelében a szabálytalanság tényét megállapította.

Az Irányító Hatóság döntése miatt a Neumann János Egyetem Kancellárja 2019. októberében a GINOP pályázattal összefüggő munkavégzés és pénzügyi kifizetések felfüggesztését rendelte el.

A kialakult helyzet miatt a Hun-Tech System Kft. alkalmatlanná vált a projekt vezetésére, amit elismert és önként kilépett a konzorciumból.

Az előzményeket követően egy új cég, a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. belépett a konzorciumba és vállalta a konzorciumvezetői feladatokat. A C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a korábbi pályázat eredeti céljait (a speciális szerszámgépek kifejlesztését) továbbra is megtartva, új műszaki-szakmai tartalommal kívánja sikerre vinni a pályázatot „Szerszámgép-, célgép- és gyártóeszköz fejlesztés, valamint a kapcsolódó gyártási technológia kutatása a C3D Kft.-nél” címmel.

A kedvezményezett cserére és a műszaki tartalom megváltozására az új konzorciumvezető (C3D Kft.) 2020. július. 30. napján szerződésmódosítási kérelmet, majd 2020. december 2. napján hiánypótlást nyújtott be. A szerződésmódosítási kérelmet az Irányító Hatóság elfogadta, a módosított Támogatási szerződés 2021. április 15. napján lépett hatályba.