Felhívás megnevezése: K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések

Projekt címe: Egyedi gyártási- termeléskiszolgálási és logisztikai technológia megvalósítása, újszerű, kisszériában is költséghatékonyan termelő üzleti modellel és ipar 4.0 szemléletű, magasan automatizált termelésirányítási rendszerrel

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-18-2020-00030

Kedvezményezett: ESZO Szerelő és Kereskedelmi Kft.

Konzorciumi Partnerek:

-          Neumann János Egyetem

Támogatás összege: 618 396 937 Ft

Támogatás mértéke: 60,14%

ESZO Szerelő és Kereskedelmi Kft-re eső rész: 493 470 938 Ft.

Neumann János Egyetemre eső rész:.124.925.999 Ft.

Megvalósítási időszak: 2020.02.01-2023.02.28.

Támogató alap: Európai Strukturális és Beruházási Alapok

Sajtóközlemény

Az ESZO Kft. által vezetett konzorcium K+F projektjének zárása

2023 / 03 / 13

Az ESZO Szerelő és Kereskedelmi Kft. a Neumann János Egyetemmel konzorciumban a Széchenyi 2020 program keretében, a K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések c. felhívására benyújtott, GINOP-2.2.1-18-2020-00030 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásra érdemesnek ítélte. Az „Egyedi gyártási- termeléskiszolgálási és logisztikai technológia megvalósítása, újszerű, kisszériában is költséghatékonyan termelő üzleti modellel és ipar 4.0 szemléletű, magasan automatizált termelésirányítási rendszerrel” című projekt, amely 618,42 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást kapott, sikeresen megvalósult.

A projekt keretén belül olyan intelligens technológiákon alapuló, az ESZO Kft. működésébe szorosan illeszkedő gyártóüzem kifejlesztése volt a cél, amely egészen az üzemi anyagáramlási szinttől kezdve a vállalatirányítási szintig képes integrálni korunk legkorszerűbb megoldásait, és kezelni tudja a kisebb partnerek sokféle formában (méret, anyagminőség, geometria stb.) megjelenő igényeit, amelyek akár egyedi megrendeléseket, vagy kisebb sorozatokat is jelenthetnek. 

A projekt eredményeképpen felállításra került egy innovatív vállalati üzleti modell, a gyármodell, mely alapján létrejött az intelligens üzem ipar 4.0-ás IT háttérrel.

Projekt megvalósítási időtartama: 2020.02.01. – 2023.02.28.

Projekt megvalósítási helyszínei:

  • 2451 Ercsi, Öreghegyi út 2867. hrsz.
  • 6000 Kecskemét, Izsáki út 10.

Projekt összköltségvetése: 1.028.244.938 Ft

Támogatás összege: 618.396.937 Ft

Támogatás mértéke: 60,14%

További információ kérhető:

info@eszokft.hu

piros.attila@nje.hu

 

A projekt leírása:

A projekt eredményeképpen kifejlesztésre kerül egy tesztelt ipar 4.0 mintaüzem prototípus és a hozzá kapcsolódó ipar 4.0 mintaüzem technológia.

A tervezett fejlesztés elsősorban a cégek saját maguk által saját használatra fejlesztett, egymással nem kompatibilis rendszereit válhatja ki, törekedve a legmagasabb technikai színvonalú és  költséghatékony technológia bevezetésére.

A projekt hasznosulása nemcsak az ESZO Kft-nél jelentkezik közvetlenül, hanem nemzetgazdasági, illetve nemzetközi szinten is, mivel a kifejlesztett technológia, illetve a leíró algoritmus és ökoszisztéma (best practice) beépíthetővé válik más ágazatokban is, és akár külföldön is. A piaci- és versenytárs elemzés azt mutatta, hogy egy igen nagy piacon viszonylag kis verseny alakult ki.

Nemzetgazdasági szempontból jelentős eredmény lesz az is, hogy a technológia megjelenik az egyetemen, ahol ez bekerül az oktatásba, a jövő mérnökeinek gyakorlati tudását alapozva meg. A Neumann János Egyetem munkatársai a pályázat ipari kutatás fázisban biztosítják a multidiszciplináris tudást a kapcsolódó kutatási feladatokban, míg a kísérleti fejlesztés fázisában pedig a kutatási eredmények integrálását felügyelik.

A hasonló iparágban működő KKV-k napjaink komplex ellátási hálózataiban leginkább a nagyvállalatok beszállítóiként érnek el sikereket, náluk ipari automatizáció integrálása kihívásokat jelent. Ennek oka, hogy a gyártás és az ellátási lánc irányítás területén kifejlesztett legtöbb intelligens innovatív megoldás kifejlesztésének alapjául nagyvállalati üzleti környezet szolgált, igazodva a nagy volumenekhez, darabszámokhoz és sorozatokhoz. Látszódik egy olyan tendencia, miszerint az intelligens gyártórendszerek területén létrejövő innovációk lehetőséget teremthetnek a KKV szerepének és helyének ellátási hálózatokon belüli újrapozícionálására, ehhez az alkalmazott hagyományos fizikai gyártási struktúrákat újra kell értelmezni, ill az innovatív megoldásokat tovább kell gondolni, alkalmassá kell tenni a kisvállalati környezetbe való integrációra.

Egy ebbe az irányba tett lépés egy olyan intelligens technológiákon alapuló gyártóüzem kifejlesztése, amely egészen az üzemi anyagáramlási szinttől kezdve a vállalatirányítási szintig képes integrálni korunk legkorszerűbb megoldásait, és kezelni tudja a kisebb partnerek sokféle formában megjelenő igényeit, melyek egyedi megrendeléseket, vagy kisebb sorozatokat is jelenthetnek. A fent specifikált gyártóüzemi berendezkedést kiszolgáló intelligens logisztikai koncepciót kell kialakítani, ami tartalmazza az ellátási láncba való illeszkedési felületek biztosítását, informatikai, anyagáramlási oldalról, illetve az üzemi intralogisztikai rendszer intelligens technológiákon alapuló korszerű működését és a direkt üzemi anyagáramlást kiegészítő inverz üzemi logisztikai folyamatokat. Ennek keretei között feladatként definiálható:

  • az egyedi, illetve kissorozatú gyártás intelligens megrendeléskezelési modelljének specifikálása, ezen belül
    • a hagyományos megrendeléskezelési folyamat modelljének újragondolása vevői-, gyártási- és beszállítói oldalon is
    • a kapcsolódó rendelésütemezési problémák értelmezése, heurisztikák, algoritmikus megoldások kidolgozása
    • a megrendeléskezelés irányításában alkalmazható informatikai háttérrendszer definiálása a szükséges technológiákkal, felületekkel és intelligenciákkal
    • fizikai szinten egy intelligens anyag- és információáramlási rendszer fejlesztése
    • a megmunkáló gépeket, eszközöket, berendezéseket tartalmazó Ipar 4.0 specifikus optimalizált üzemi layout a szükséges átadó pontokkal, tárolókkal és intelligens anyagáramlási csomópontokkal
    • a kiszolgáló alapanyag- és késztermék raktári infrastruktúra a rendszerhez illeszkedő Ipar 4.0 specifikus tárolástechnikai megoldásokkal
    • az üzemi és raktári anyagáramlás lebonyolításában alkalmazható Ipar 4.0 specifikus üzemi és raktári anyagmozgató rendszer
    • az üzemi szintű anyagáramlást irányító integrált irányítási rendszer a szükséges informatikai rendszerkomponensekkel

 

A fent specifikált rendszerrel a vevők a megrendelésük leadásától a kiszállításig nyomon követhetik a teljesítési folyamatot, melynek lefutása nyomon követhetővé válik a működés közben.