A kedvezményezett neve: GriffSoft Informatikai Zrt. – Konzorciumvezető

ÁBRIS Informatikai és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság - Konzorciumi tag

SOFT-ADVISE Informatikai Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság - Konzorciumi tag

Neumann János Egyetem - Konzorciumi tag

A projekt címe: Földfelszíni légköri adatok mérése és feldolgozása - elsősorban a vízi navigáció és a hajózás biztonságának újfajta támogatására

A szerződött támogatás összege: 808.590.041, - Ft

A támogatás mértéke: 71,13%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.11.30.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-18-2018-00014

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt elsődleges célja egy olyan rendszer illetve szolgáltatás létrehozása, amely többféle adat (pl. földfelszíni szélerősség, -irány) mérése és feldolgozása alapján valós időben és földrajzilag nagy felbontásban képes információt nyújtani többek közt a vízi közlekedéshez, repüléshez, balesetmegelőzéshez, katasztrófavédelemhez, mentéshez és légkörkutatáshoz.

Az új, elsősorban internet alapú szolgáltatás a földfelszínhez közeli légköri adatok (szélerő, szélirány, UV-sugárzás, stb) alapján valós időben nyújt információkat figyelembe véve az adott felhasználási célt és módot. Így egyrészt nagymértékben megkönnyíti a vízi közlekedési eszközök irányítását, útvonaluk célszerű kialakítását, a hajózás biztonságának és kényelmének fokozását, másrészt olyan részletes adatokkal látja el a légkör felszín közeli rétegének kutatóit, amelyre korábban nem volt példa.