Kedves Érdeklődők!
 

A duális képzés az alapképzés egy speciális formája, amelynek során a hallgató a tanulmányi idő alatt nemcsak az egyetem követelményeinek igyekszik megfelelni, hanem párhuzamosan teljesíti az intézménnyel partnerségben álló cég képzési programját is.

Ennek megfelelően a bekerüléshez is kétféle szűrőn kell átjutnia a jelentkezőnek. Azok lehetnek duális hallgatók, akik a központi felvételi eljárásban meghatározott pontszám elérésével felvételt nyernek az NJE megfelelő szakára, és ezzel párhuzamosan sikeresen szerepelnek egy cég kiválasztásán is.   

 

Bekerülés két lépésben (központi felvételi eljárás és vállalati kiválasztás párhuzamosan)
 

1. A központi felvételi eljárásban jelentkezni kell az egyetem megfelelő szakára és elérni a bejutáshoz szükséges pontszámot.

 • A többiekhez hasonlóan adja be felsőoktatási felvételi jelentkezését a felvi.hu-n a Neumann János Egyetem megfelelő szakára a jelentkezési határidőig! Ez a szeptemberben induló képzések esetében rendszerint február 15.
 • A júliusi ponthatárhúzásnál kiderül, hogy felvették-e a megjelölt szakra.

2. Jelentkeznie kell a kiválasztott céghez (akár többhöz is lehet) az általuk megadott módon és határidőig. 

 • Lehet, hogy erre még a központi felvételi jelentkezési határidő előtt sor kerül, mert több partnercégünk január végéig várja a jelentkezéseket. 
 • A megfelelő jelentkezőkkel a cégek felveszik a kapcsolatot, és behívják elbeszélgetésre. 
 • A partnerszervezeteknek legkésőbb a sorrendmódosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.

Figyelem! Csak a kettő együttes teljesítése esetén lehet valaki duális hallgató. A beiratkozás után az egyetem sorolja át a hallgatót duális hallgatónak.

 

További információk a két lépéses jelentkezéshez
 

1. Jelentkezés a felsőoktatási intézményhez

 • Keressen duális képzést a dualisdiploma.hu keresőjében! Ha érdekli a duális képzés, itt megtalálja, hogy a Neumann János Egyetemen milyen szakon tanulhat duális képzésben. Ebben a keresőben megnézheti azt is, hogy mely cégeknél folyik képzés duális formában.
 • A duális képzési formában induló szakokat a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban az egyes felsőoktatási intézmények által meghirdetett alap- és mesterképzéseknél lábjegyzet jelöli:

 

2. Jelentkezés a partnerszervezethez 

Válasszon egyet vagy többet az NJE duális partnercégei közül!
A  Duális szakok és a képzésben részt vevő partnercégek listája a megfelelő karra kattintva szakonkénti bontásban található. 
A partnercég adatlapján megtalálható a

 • a duális partnerszervezet neve, székhelye;
 • a duális képzéssel érintett szakterület rövid bemutatása;
 • a jelentkezés módja és határideje;
 • a partnerszervezet duális kapcsolattartójának elérhetősége.

A felhívás közzétételi helye a partnerszervezet honlapja.
 
A leendő duális hallgatók kiválasztásáról a partnerszervezetek saját szempontjaik alapján, önállóan döntenek.  A duális partnerek a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, abba az NJE-nek nincs beleszólása. Érdemes úgy készülni, mintha egy állásinterjúra menne. Számíthat motivációs beszélgetésre, nyelvtudást felmérő tesztre, de akár különböző tesztfeladatokra is.
A jelentkezők meghallgatása a képzés megkezdését megelőzően, általános felvételi eljárás esetén jellemzően a január és június közötti időszakban történik. 
Abban az esetben, ha a partnerszervezeti felvételivel kapcsolatban lennének kérdései, pontos információt a partnerek kapcsolattartóitól, HR-eseitől kaphat.

További információk a duális képzés felvételi eljárásáról:

dualisdiploma.hu
felvi.hu/felveteli/dualisdiploma