2022-09-20 10:04

Az SRTIP és a Neumann János Egyetem megállapodása a Megalux napelemes autó közös fejlesztéséről a kölcsönös együttműködés fellendítésének jegyében.

2022. szeptember 15-én Sharjah-ban a Sharjah Research Technology and Innovation Park (SRTIP) és a Neumann János Egyetem (NJE) széleskörű megállapodást írt alá a tudományos kutatás, a technológia és a kultúra területén folytatott, kölcsönös együttműködés fellendítése érdekében.

A partnerség kivételes lehetőséget biztosít a magyar egyetem számára, hogy bemutassa az arab kultúra és tudomány legújabb eredményeit Magyarországon, továbbá, hogy egy proaktív nemzetközi tudományos együttműködésnek adjon otthont az Egyetem városában, Kecskeméten. 

A megállapodás a SRTIP küldöttségének a Neumann János Egyetemen történt látogatásával indult útjára, amely talákozó célja az volt, hogy az arab delegates résztvevői megismerkedjenek az egyetem magasszínvonalú oktatásával és a kapcsolódó szolgáltatásokkal a legújabb és legfejlettebb kutatás-fejlesztési és innovációs területeken. 
A Sharjahban aláírt együttműködés értelmében a SRTIP és a kecskeméti NJE közös promóciós tevékenységeket indít, hogy webináriumok és konferenciák segítségével, az Egyesült Arab Emírségek és a MENA régió ipari, gazdasági és civil szegmenseit megcélozva felhívják a figyelmet az inkubációs központ fő projektjeire.

A kétoldalú megállapodás egyúttal kiváló lehetőséget teremt új projektek, valamint közös kutatási és fejlesztési tevékenységek elindítására is. Ennek érdekében a Neumann János Egyetem a Kecskeméten működő ipari vállalatok bevonásával szakmai képzési lehetőséget biztosít a SRTIP szakemberei és hallgatói számára.
A felek meghatározták az együttműködés fő területeit. Különös figyelmet fordítanak például a hidrogén, mint új alternatív energiaforrás kutatására, a környezetbarát járművek és a zöld gazdaság fejlesztésére, az anyagtudomány és -technológia, a lézertechnológia, a robotika és az "intelligens", élhető városok innovációs lehetőségeinek bővítésére.

A kibontakozó együttműködés első kézzelfogható eredménye, hogy a kecskeméti Neumann János Egyetem egyik legsikeresebb fejlesztési projektjét, a Megalux Solar autómodellt közös erővel fejlesztik tovább.

Kecskemét Magyarország nyolcadik legnagyobb népességű, területét tekintve pedig hetedik legnagyobb városa. A kecskeméti székhelyű Neumann János Egyetem Magyarország egyik legfiatalabb felsőoktatási intézménye. Az egyetemi címet 2016-ban kapta meg, azóta a régió vezető felsőoktatási intézményévé vált.

A megállapodás Kecskemét városa számára is kivételes lehetőséget jelent egy olyan nemzetközileg is rangos régióban, amelyet az UNESCO 2017-ben az arab kultúra fővárosává nyilvánított, és amely követendő példa lehet az egyetemi várossá válás folyamatában, hiszen 2017-ben Sharjah is bekerült a világ 100 legjobb egyetemi városa közé.