Felhívás megnevezése: Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI)

Projekt címe: Széles körben használható levegő sterilizáló megoldások kifejlesztése intelligens működés optimalizáló vezérléssel

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00294

Kedvezményezett: AIRVENT Légtechnikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság 

Konzorciumi Partnerek: Neumann János Egyetem

Támogatás összege: 453.737.524 Ft

AIRVENT Zrt.-re eső rész: 305.612.244 Ft.

Neumann János Egyetemre eső rész: 148.125.280 Ft.

Megvalósítási időszak: 2021.10.01-2024.09.30

Támogató alap: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból

A légtechnika területén több évtizedes termékfejlesztői és gyártási tapasztalattal rendelkező Airvent Légtechnikai Zrt. UV-C FiltAir nevű termékcsaládja ismert és évtizedek óta bizonyított technológiák újszerű kombinációját valósítja meg, amivel hatékonyan lehet a levegőn keresztül terjedő fertőzések terjedését jelentősen csökkenteni.

Napjainkban számos kutatás foglalkozik a beszéd és a légzés során a levegőbe kerülő pára fertőzés terjesztő hatásával. A kilégzett pára (aeroszol) fontos tulajdonsága, hogy nem hullik le a földre, hanem több órán a levegőben lebeg. A zárt, szellőzés nélküli helyiségekben ezen areoszol halmozódása jelentősen növeli a helyiségben tartózkodók átfertőződésének esélyét.

Az Airvent Zrt. UV-C FiltAir terméke optimális légáramlással átmozgatja a szoba levegőjét, miközben a készüléken belül áthaladó levegőt UV-C fény besugárzással fertőtleníti. Az UV-C sugárzás 253,7 nm-es hullámhosszon roncsolja a kórokozók örökítőanyagát. Az UV-C fény hatására a besugárzott baktériumok, vírusok, gombaspórák az elnyelt energia következtében elpusztulnak.

A központi friss levegő szellőzéssel ellátott épületekben az UV-C sterilizáló technológia hatékony használata nem megoldott.

A levegő sterilizálásának szükségessége napjaink új igényeként fogalmazódott meg, jelentős kihívást állítva a légtechnikai szakág részvevői elé. Számos önálló légtisztító termék áll rendelkezésre, mely a meglévő légtechnikai rendszerek mellett, kiegészítő egységként üzemeltethető. A különböző termékek működési-sterilizálási alapelve, felépítése, mérete, elhelyezési igénye változatos képet ad. A termékek többsége az egyszerű ki-be kapcsolási lehetőségeken kívül fokozatkapcsolóval, időkapcsolóval biztosítja a szükséges működési intenzitás és működési idő beállítását. 

A légtechnikai rendszerekhez elérhetők a levegőt szállító légcsatornákba illeszthető sterilizáló egységek több sterilizálási alapelven működő megoldásai (UV-C, ion, aktív oxigén, fokozott mechanikai szűrés).

A levegő sterilizálási megoldások széles választéka bizonytalansággal tölti el a tervező mérnököket és a felhasználókat egyaránt. Kiválasztásuk, beszerzésük és elhelyezésük gyakran egy hirtelen előálló egészségügyi kockázat, vészhelyzet enyhítésre vonatkozik. 

A pályázat célja a jelenkor hatékonyan működtetett épületgépészeti és légtechnikai rendszereinek fejlesztése jól szabályozott, ellenőrizhető működésű levegő sterilizálási megoldásokkal. A levegő sterilizálási szolgáltatások a teljes légtechnikai rendszer automatizmusaival együttműködve jól tervezhető, átfogó, hatékony és hatásos választ adnak a felmerülő új igényekre. 

A fejlesztés eredménye rendkívül széles körben - lakossági, vállalati, közoktatási, egészségügyi és állami szegmensben egyaránt - biztonságos, sterilizált levegővel ellátott tereket biztosít, így gyakorolva pozitív hatást az emberek életére otthon, munkahelyen, kikapcsolódás közben egyaránt.

A helyiségek klasszikus értelemben ismert komfortjának épületgépészeti megteremtése számos formában ismert. A komfort fogalma napjainkban nagy mértékben változik. A fertőzések terjedésének csökkentésére a zárt terekben bevált gyakorlattá válik az ott tartózkodók száját és orrát takaró maszkok viselése. A maszkok alkalmazása sokak számára elfogadhatatlan kényelmetlenségekkel jár, mely annak hibás használatához, vagy nélkülözéséhez vezet.

Ezen új kihívások, feladatok megoldására tesz kísérletet a pályázati célkitűzés.

A teljes komfort és maximális energia hatékonyság mellett a steril légáramlatok biztosítására átfogó megoldás még nem készült. A jelenleg elérhető épületgépészeti termékek, rendszertechnikai megoldások a három kihívásból minden esetben csak kettőre tudnak pontos választ adni.

A pályázatban szereplő fejlesztés célja a három területen felhalmozott tudásanyag egyesítése korunk egészségügyi és energetikai kihívásának megfelelő, öt termékcsaládból és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások halmazából felépített rendszer szintű megoldás létrehozásával.