Az MNB Tudásközpont, Fenntartható Pénzügyek Központ (MNB Intézet) egyik legfontosabb pillére a "Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás" mesterképzési szak magyar nyelven, amely új elemként szerepel a Neumann János Egyetem GTK képzési kínálatában. A képzés a Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásával a Neumann János Egyetem Magyar Nemzeti Bankkal kötött együttműködése nyomán indulhat el 2022 őszétől. 

A mesterszak tematikájában kiemelt szerepet kap az elméleti tudás átadásán túl a gyakorlati alkalmazások elsajátítása is, így a hallgatók igazi élmény alapú oktatáson vehetnek részt. A nemzetközi sztenderdeken alapuló tantárgystruktúrának köszönhetően a megszokott kurzuskínálaton felül a szak hallgatói megismerkedhetnek például a Big Data, a mesterséges intelligencia, a zöld pénzügyek, a digitális pénzek témakörével, valamint a viselkedési közgazdaságtan rejtelmeivel és a pandémia magyar gazdaságra gyakorolt hatásaival is. Az ismeretek széleskörű elsajátítását segítik az MNB Intézet oktatóin felül a képzésbe becsatlakozó MNB felsővetetők, tapasztalt szakemberek továbbá külföldi akadémiai- és jegybanki szakértők, amely egyedülálló a magyar közgazdasági és gazdasági felsőoktatásban. A színes szakmai programokon túl az MNB Intézet kiemelten támogatja a hallgatók tudományos munkáját, komoly figyelmet fordítva a hallgatói kutatások elősegítésére, valamint a TDK dolgozatok írására való ösztönzésre is. A résztvevők a 2 éves képzési idő során megszerzett tudással képessé válnak komolyabb elemzői munkák gyakorlati végrehajtására.

A Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzési szak a következőket nyújtja hallgatói számára: 

  • a magyar felsőoktatásban egyedülálló, nemzetközi sztenderdeken alapuló tantárgystruktúrát és gyakorlatorientált oktatást; 
  • aktív mentori kapcsolatokat szenior szakemberekkel és felsővezetőkkel, akik vezető gazdasági egyetemeken szerezték a doktori fokozatukat és a mai napig a nemzetközi tudományos életben meghatározóak az új eredményeik;
  • országos szinten kiemelkedő adatbázis hátteret a kutatások megvalósítására;
  • kiemelkedő ösztöndíjat a mesterszak 30 legjobb pontszámmal felvett hallgatójának és részvételt az MNB gyakornoki programjában.

További információk az NGG mesterszakról és az MNB Intézetről.