2024-01-12 10:05

A Neumann János Egyetem Mesterséges Intelligencia Tudásközpontja 2023. II. félévében kezdte meg munkáját.

A Neumann János Egyetem egy új mérföldkövet ért el a mesterséges intelligencia (MI) területén: megnyitotta Mesterséges Intelligencia Tudásközpontját. Ez a lépés jelentős előrehaladást jelent a technológiai és tudományos kutatások terén, különösen a mesterséges intelligencia alkalmazásainak fejlődése szempontjából.

Az új Tudásközpont nem csupán egy akadémiai intézmény; gyakorlati szempontból is jelentős. A központ szoros együttműködést folytat több jelentős gyártóval (OEM-mel), hogy elősegítse az MI technológiák fejlődését és alkalmazását különböző iparágakban. Ez a partnerség különösen fontos, mivel az OEM-ek közvetlen tapasztalattal rendelkeznek az MI technológiák piaci alkalmazásában.

A Tudásközpont kutatási tevékenységei széles spektrumot ölelnek fel. Az egyik kiemelt terület az egészségügy, ahol az MI technológiákat az orvosi diagnosztikában és kezelésben való alkalmazhatóságát vizsgálják. Ezenfelül jelentős projectek indultak fenntarthatósági területen, több állatparkkal és környezetvédő szervezettel áll együttműködésben, ahol a mesterséges intelligencia használatát vizsgálják.

A sport terén a központ a mesterséges intelligenciát a játékelemzés és teljesítményoptimalizálás céljából használja fel. Ezen a területen többek között a sportolók alvását vizsgálják MI segítségével és igyekeznek konklúziót levonni a sportoló teljesítménye és a mélyálomban történő agyi aktivitás alapján.

Végezetül természetesen a járműipar sem maradhat el, elsősorban a védelmiipari alkalmazásokhoz szükséges szimulációs és környezetérzékelő rendszereket fejleszt a központ német partnerekkel közösen.

A Neumann János Egyetem ezzel a lépéssel nem csak saját intézményén belül erősíti az mesterséges intelligencia területét, hanem hozzájárul Magyarország és a nemzetközi közösség MI-kutatásainak előrehaladásához is. A Tudásközpont várhatóan fontos szerepet fog betölteni az MI alkalmazásainak fejlesztésében és a kapcsolódó tudományos kutatásokban, valamint az akadémiai és ipari szektorok közötti együttműködés erősítésében.

 

A Mesterséges Intelligencia Tudásközpont tevékenységi körével kapcsolatban szabo.lorant@nje.hu e-mail címen lehet érdeklődni.