2023-12-04 11:41

Hidrogénjárművünk a COP 28-on

Az ENSZ legnagyobb klímavédelmi konferenciájának a COP28-nak résztvevő kiállítója a kecskeméti Neumann János Egyetem. A 12 napos konferencia egyben a világ vezetőinek a csúcstalálkozója is, melyen Magyarországot Novák Katalin Köztársasági elnök képviseli. Az Egyesült Arab Emírségekben november 30. és december 12. között zajló rendezvényen több mint 70.000 küldött vesz részt, köztük a kecskeméti felsőoktatási intézmény, mint egyedüli magyar kiállító. 

Az egyetem a klímacsúcson való részvételét alapvetően egy egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járműre alapozza. A NeumannH2 megalkotásának célja elsősorban nem az értékesítés! A modellel az oltalmi- és szabadalmi lehetőségeken túl a cél az volt, hogy az alaptalan félelmeket megcáfolva, a szélesebb közvélemény számára is elfogadottá tegyék a hidrogénhajtású járműveket. Egyetemként pedig fontos célkitűzés, hogy a hallgatók gyakorlati példán keresztül ismerhessék meg a jövő közlekedésének egyik eszközét. A COP28-on való részvétellel az egyetem olyan időszakban vált részesévé a hidrogéntechnológiával kapcsolatos fejlesztéseknek, amikor még sok a kérdőjel, a zsákutca lehetősége, ugyanakkor a projektnek köszönhetően ezek közül többet sikerült felismerni és megtalálni a problémákra a legjobb megoldást.

A kecskeméti egyetem standján bemutatott NeumannH2 modellt Novák Katalin, Magyarország Köztársasági elnöke leplezte le 2023. december 1-jén a dubai COP28 klímavédelmi konferencián. 

Teljes cikk: https://nje.hu/hirek/2023-12-01-egyeduli-magyar-kiallitokent-van-jelen-az-ensz-cop-28-klimavedelmi-csucstalalkozojan-a-neumann-janos-egyetem