2023-12-01 13:18

Az ENSZ legnagyobb klímavédelmi konferenciájának a COP28-nak résztvevő kiállítója a kecskeméti Neumann János Egyetem. A 12 napos konferencia egyben a világ vezetőinek a csúcstalálkozója is, melyen Magyarországot Novák Katalin Köztársasági elnök képviseli. Az Egyesült Arab Emírségekben november 30. és december 12. között zajló rendezvényen több mint 70.000 küldött vesz részt, köztük a kecskeméti felsőoktatási intézmény, mint egyedüli magyar kiállító. 

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája, a COP28 a világ egyetlen olyan többoldalú döntéshozó fóruma a klímaváltozással kapcsolatban, amelyben szinte teljes tagsággal rendelkezik a világ minden országa. A találkozó célja, hogy a világ vezető államai és döntéshozói megállapodjanak az éghajlati válság kezelésének módjairól, például a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásáról, vagy a felmelegedésben érintett országok közösségeinek segítéséről annak érdekében, hogy 2050-re világszinten is elérhető céllá váljon a széndioxid kibocsájtásának zéró értéke. 

A Neumann János Egyetem a kiállítási tematikája és támogatói szerepvállalása okán úgynevezett „Climate Supporter” besorolásban szerepel a rendezvény kiállítói között.  Így a kecskeméti egyetem többek között olyan kivételes támogatói cégek között jelenhet meg, mint az SAP, a Microsoft, a Tetra Pak, BMW és az EMERSON.

Az egyetem a klímacsúcson való részvételét alapvetően egy egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járműre alapozza. A NeumannH2 megalkotásának célja elsősorban nem az értékesítés! A modellel az oltalmi- és szabadalmi lehetőségeken túl a cél az volt, hogy az alaptalan félelmeket megcáfolva, a szélesebb közvélemény számára is elfogadottá tegyék a hidrogénhajtású járműveket. Egyetemként pedig fontos célkitűzés, hogy a hallgatók gyakorlati példán keresztül ismerhessék meg a jövő közlekedésének egyik eszközét. A COP28-on való részvétellel az egyetem olyan időszakban vált részesévé a hidrogéntechnológiával kapcsolatos fejlesztéseknek, amikor még sok a kérdőjel, a zsákutca lehetősége, ugyanakkor a projektnek köszönhetően ezek közül többet sikerült felismerni és megtalálni a problémákra a legjobb megoldást. Amikor az autóipar napirendjére a hajtásnak ezen formája kerül, addigra – többek közt a Neumann H2-nek köszönhetően – a felhasználók tájékozottabbak lesznek az alternatív lehetőségekről, illetve az NJE-ről kikerülő mérnökök felkészülve a változó mobilitási igényekre, kamatoztathatják majd innovatív tudásukat. A Neumann H2-vel tehát egy olyan modell áll rendelkezésünkre, ami megelőzve korát, egyfajta irányvonalat jelöl ki a technológiai fejlődés ezen területén a felsorolt célokat teljesítve. 

A csúcstalálkozón való bemutatkozással a Neumann János Egyetem kiemelt célja, hogy innovációjával arra a tudásfókuszra hívja fel a figyelmet, mely a magyarországi és a nemzetközi egyetemek között is a fősodrás keretein kívül keresi a megoldási lehetőségeket. 

A kecskeméti egyetem standján bemutatott NeumannH2 modellt Novák Katalin, Magyarország Köztársasági elnöke leplezte le 2023. december 1-jén a dubai COP28 klímavédelmi konferencián.