Korenika Attila, a Neumann János Egyetem (NJE) Gazdaságtudományi Karának oktatója, 2025 őszén elnyerte az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Program Kooperatív Doktori Program (EKÖP-KDP) ösztöndíját. Ez a pályázati lehetőség a doktori képzésben részt vevő hallgatók számára kínál támogatást, akik kutatásaik során együttműködnek külső munkahelyekkel, elősegítve ezzel tudományos eredményeik gyakorlati hasznosulását. A doktori kutatásom témavezetője: Prof. Dr. Illés Bálint Csaba CSc a Neumann János Egyetem Doktori Iskolájának törzstagja, EDHT tagja. Szakértőm és munkáltatóm Dr. Tóth András PhD. InDeRe Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Doktori kutatásomat „A vendéglátóipari konyhai szolgáltatások fejlesztése a gyermekfogyasztók igényeinek tükrében” címmel végzem. A kutatásom középpontjában a vendéglátóipari konyhai szolgáltatások fejlesztésének lehetőségei állnak, különös tekintettel a gyermekfogyasztók igényeire. Az elmúlt években egyre világosabbá vált számomra, hogy a gyermekek étkezési szokásai és preferenciái alapvetően befolyásolják a vendéglátóipari kínálat struktúráját. Emellett a szolgáltatások kialakítása során nemcsak a gazdasági, hanem a társadalmi és pedagógiai szempontok is fontos szerepet játszanak. Úgy vélem, hogy a gyermekfogyasztók étkezési élményének alapos feltérképezése hozzájárulhat a vendéglátóipari innovációhoz, valamint a tudatos, egészségtudatos szemléletformáláshoz.
A kutatásom célja tehát kettős: egyrészt a szolgáltatásfejlesztés tudományos megalapozása, másrészt a gyermekfogyasztók igényeinek pontosabb megértése. Mivel a gyermekek táplálkozási szokásai összetettek, vizsgálatom interdiszciplináris megközelítést alkalmaz. Ebben a keretben ötvözöm a szolgáltatásmarketing, a vendéglátásmenedzsment, a fogyasztói magatartás és az egészségtudatos táplálkozás kutatási eredményeit. A kutatás során kiemelten foglalkozom a gyermekek étkezési döntéseit befolyásoló tényezőkkel, amelyek közé tartozik a családi háttér, a szociális környezet, a pedagógiai befolyás és az étkeztetés környezeti tényezői. Ezek az elemek együtt alkotják azt a komplex rendszert, amely meghatározza a gyermekfogyasztók választásait a vendéglátóiparban. Emellett vizsgálom a gyermekek ízlésvilágát, étkezési preferenciáit és az étkezéssel kapcsolatos élményeiket is. A kutatásom során kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy feltárjam, milyen mértékben hat a gyermekek étkezési élményére a menüstruktúra, az étlap nyelvezete, az éttermi atmoszféra, valamint a vizuális és szociális ingerek. Úgy vélem, hogy a szolgáltatások fejlesztése során ezeknek a tényezőknek a figyelembevétele elengedhetetlen a fogyasztói elégedettség növeléséhez. A kutatásom alapját a szolgáltatásmarketing elmélete adja, különös tekintettel a fogyasztói élményre és a célcsoport-specifikus kommunikációra. Emellett a vendéglátásmenedzsment tudományos eredményeit is felhasználom, különösen a gyermekekhez igazított szolgáltatásfejlesztés terén. Fontos számomra, hogy a kutatás során a gyakorlati alkalmazhatóságra is fókuszáljak, így a feltárt eredmények közvetlenül hozzájárulhatnak a vendéglátóipari szolgáltatások minőségének és hatékonyságának javításához. A kutatás módszertani keretét vegyes módszerek adják, kombinálva a kvantitatív és kvalitatív elemzéseket. Ezen belül kérdőíves felméréseket végzek a gyermekfogyasztók körében, valamint interjúkat készítek szülőkkel és vendéglátóipari szakemberekkel. A kérdőívek lehetővé teszik a preferenciák és magatartási minták széles körű feltérképezését, míg az interjúk mélyebb, kontextuális megértést biztosítanak.
A kutatás során különös figyelmet fordítok a gyermekek egészségtudatosságának vizsgálatára, valamint arra, hogy milyen tényezők motiválják a gyermekeket a különböző ételek fogyasztására. Emellett elemzem, hogy a vendéglátóipari szolgáltatások hogyan tudják támogatni a gyermekek egészséges étkezési szokásainak kialakítását. A kutatásom során fontosnak tartom a szülők és a pedagógusok szerepének feltárását is, mivel ők jelentős hatást gyakorolnak a gyermekek étkezési döntéseire. A vizsgálat célja, hogy megértsük, milyen mértékben befolyásolják a gyermekek étkezési élményét a társadalmi normák és a családi szokások. Ugyanakkor elemzem az éttermi környezet, a menü kialakítása, valamint az interaktív és vizuális ingerek szerepét is. Kutatásom során arra keresem a választ, hogy a vendéglátóipari szolgáltatások hogyan tudják ötvözni az élményt és az egészségtudatosságot, különösen a gyermekfogyasztók esetében. A célom, hogy a kutatás eredményei hozzájáruljanak a szolgáltatások fejlesztéséhez, valamint a gyermekek étkezési élményének javításához. A kutatás során a szolgáltatások innovációs lehetőségeit is vizsgálom, különösen a menüstruktúra, az étlapkommunikáció és a vizuális prezentáció terén. Fontos számomra, hogy a kutatás gyakorlati relevanciája is hangsúlyos legyen, így az eredmények közvetlenül alkalmazhatók a vendéglátóiparban. Emellett célom, hogy a kutatás során feltárt ismeretek hozzájáruljanak a gyermekek egészséges étkezési szokásainak kialakításához, valamint a tudatos fogyasztói magatartás megerősítéséhez. A kutatás során az etikai szempontokat is kiemelten kezelem, különösen a gyermekekkel végzett vizsgálatok során. Az adatgyűjtés és elemzés során biztosítom a résztvevők anonimitását és az információk biztonságos kezelését. A kutatás során a gyermekek preferenciáinak és viselkedésmintáinak feltárása mellett a vendéglátóipari szolgáltatások fejlesztési lehetőségeit is elemzem. Emellett vizsgálom a gyermekek táplálkozási edukációját, valamint a szolgáltatások és a fogyasztók közötti interakciót is.
A kutatás során célom, hogy a szolgáltatások fejlesztésében a gyermekek igényei és élményei központi szerepet kapjanak. Ugyanakkor elemzem a vendéglátóipari szakemberek és szülők szerepét is a szolgáltatások kialakításában. A kutatás során kiemelten vizsgálom a menüstruktúra, az étlapnyelvezet, az éttermi atmoszféra és a vizuális ingerek hatását a gyermekek étkezési döntéseire. Emellett elemzem a társadalmi és családi tényezők szerepét, valamint a gyermekek egészségtudatosságának alakulását is. Kutatásom során célom, hogy feltárjam, miként lehet a vendéglátóipari szolgáltatásokat úgy fejleszteni, hogy egyszerre szolgálják az élményt, az egészséget és a tudatos fogyasztói magatartást. A kutatás során a kvantitatív és kvalitatív elemzések kombinációját alkalmazom, amely lehetővé teszi a széles körű és mélyreható elemzést egyaránt. A kvantitatív adatok segítségével a gyermekfogyasztók preferenciáit és viselkedésmintáit tudom feltérképezni. A kvalitatív interjúk és megfigyelések pedig lehetővé teszik a kontextus, a motivációk és a szülői, pedagógiai hatások mélyebb megértését. A kutatás során elemzem az étkeztetés környezeti tényezőit is, például az éttermi berendezést, a vizuális prezentációt, a játékos elemeket és az interaktív lehetőségeket. Ezeknek a tényezőknek az értékelése hozzájárulhat a szolgáltatások fejlesztéséhez, valamint a gyermekfogyasztók élményének növeléséhez.
A kutatás során azt is vizsgálom, hogy a vendéglátóipari szolgáltatások hogyan tudják támogatni a gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak kialakulását. Ennek érdekében elemzem a menü összeállításának, az alapanyagok kiválasztásának, a tálalásnak és az étkezési élménynek a hatását a gyermekek döntéseire. Ugyanakkor vizsgálom a szülők és pedagógusok szerepét is, mivel ők meghatározó befolyást gyakorolnak a gyermekek étkezési magatartására. A kutatás során célom, hogy a gyermekfogyasztók igényei, preferenciái és viselkedésmintái alapján konkrét fejlesztési javaslatokat tudjak megfogalmazni a vendéglátóipari szolgáltatások számára. Emellett vizsgálom a szolgáltatások innovációs lehetőségeit, a menükommunikáció, az étlapnyelvezet és a vizuális prezentáció területén. A kutatás gyakorlati jelentősége, hogy az eredmények közvetlenül alkalmazhatók a vendéglátóiparban, hozzájárulva a szolgáltatások minőségének és élményeinek javításához. A kutatás során célom, hogy a gyermekek egészséges étkezési szokásainak kialakítását, a tudatos fogyasztói magatartás megerősítését és az élménygazdag étkezést egyszerre támogassam. Emellett elemzem a társadalmi és pedagógiai tényezőket is, amelyek a gyermekek étkezési döntéseit befolyásolják. A kutatás során célom, hogy a szolgáltatások fejlesztése során a gyermekek igényei központi szerepet kapjanak, miközben a vendéglátóipar szakmai fejlődését is elősegítik.