2024-07-24 11:10

Megnyitották a sanghaji Fudan Egyetem és a Neumann János Egyetem közös szervezésében létrejött Youth International Competition on Global Governance 2024 (YICGG) világverseny ötnapos döntőjét. A shanghaji Fudan Egyetemnek a főszervezésében létrejött versenyre 40 országból több száz diák jelentkezett, amelyből 100 fő jutott a döntőbe.

CHEN Zhimin a Fudan Egyetem alelnöke nyitotta meg a Youth International Competition on Global Governance 2024 (YICGG2024) ifjúsági világversenyt Budapesten, melynek szervezésében a Neumann János Egyetem jelentős szerepet tölt be. A YICGG kulcsfontosságú inkubátorként működik a tehetséggondozásban és a globális irányzatok meghatározásában, platformot biztosítva a fiatal tehetségek bevonására. 

A 2007-ben útjára indult YICGG Youth Innovation Competition on Global Governance ifjúsági világversenynek idén a Magyar Nemzeti Bank kiemelt támogatásával és a kecskeméti Neumann János Egyetem, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem társszervezésével hazánk ad otthont. A budapesti megnyitó ünnepségen 30 országból több mint 100 versenyző gyűlt össze, ahol felszólalt Dr. habil. Fülöp Tamás a kecskeméti egyetem akadémiai vezetője is. A rektor hangsúlyozta; a globális folyamatok alakítása nemcsak szervezeti, hanem egyéni felelősség is, ezért kiemelten szükség van a fiatal generáció bátor, fantáziában gazdag gondolkodására, amely elősegíti a közös inspirációk megteremtését is. A Budapesten megrendezett megnyitón részt vett Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Gong Tao Őexcellenciája, a Kínai Népköztársaság nagykövete, CHEN Zhimin, a Fudan Egyetem alelnöke és Rada Péter, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektorhelyettese is.

Az öt napos verseny során a különböző nemzetiségű fiatalokat véletlenszerűen osztják 9 csapatra, a feladatuk az lesz, hogy innovatív javaslatokat dolgozzanak ki és mutassanak be a mesterséges intelligencia, valamint a fenntarthatóság témaköreire építve. 

A csapatok a közös munka során terepen végzett feladatokat is kapnak. Nemzetközi cégek munkájába és kutatási műhelyekbe is betekinthetnek, illetve egy teljes versenynapot a Neumann János Egyetemen töltenek. 

A kecskeméti felsőoktatási intézmény a világverseny megnyitójának alkalmából együttműködési megállapodást kötött a Fudan Egyetemmel, melynek célja, hogy az eddigi kapcsolatokat szorosabbra fűzzék és kiterjesszék közös kutatás-fejlesztési területekre, valamint felgyorsítsák a nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitást a két intézmény között.