2024-06-25 15:29

Több ezer látogatója volt a Neumann János Egyetemnek 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. 

A Hírös Veterán Sportegyesület idén közel 80 veterán járművel érkezett a GAMF Műszaki és Informatikai Kar udvarába. Az egyesület elnöke Csernák Sándor, olyan különlegességeket emelt ki, mint az Alfa Romeók, Fiatok, a Magyarországi Jaguár Klub autói, oldalkocsis motorok vagy a Simsonok és a Babetták. A korelnök egy Ford-T modell volt, amit 1914-ben gyártottak, és aminek minden alkatrésze, kivéve a tető, eredeti alkatrészekkel rendelkezik. 

A GAMF épületében Orlov Sándor magángyűjtő Csepel kemping biciklijeit csodálhatták meg a látogatók 1963-tól egészen 1993-ig.  A 31 darab kerékpár között volt egy arany Royal is, amelyből összesen 10 darab készült, mára azonban már csak 5 darab maradt meg. Pencz Zsolt is a kiállítók között volt, aki veterán kerékpárjait hozta el az egyetemre, de megnézhették a látogatók Id. Sinkó Lajos és Ifj. Sinkó Lajos BMX sportrelikviáit is. Ifj. Sinkó Lajos egy BMX bemutatóval is készült 

A helyszínen a Kenji Racing Team elektromos versenymotorja, a Futuro, az elektromos Supermoto, a Neumann H2 - Hidrogén hajtású autó, a Megalux - napelemes autó, a KEFO Motorsport (Formula Student auto) és a Bázis Makett Klub kiállítása is megtekinthető volt. 

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központja több programmal is készült,  Retró-múzeummal a ’60-as, ’70-és ’80-as évek kincseiből, kézműves foglalkozással és kivetítőn való meccsnézéssel az olvasóteremben. 

A Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar is bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programsorozatba, mely során a hidrokultúrás növénytermesztés fortélyaival ismerkedhettek meg az érdeklődők, ami koránt sem újkeletű és ördögtől való dolog. A módszer lényege abban rejlik, hogy a növény nem a földben növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban fejlődik. Az eljárás egyáltalán nem tekinthető újdonságnak, hiszen ötlete egészen az ókorig nyúlnak vissza. Ekkor jelentek meg a Babiloni függőkertek és a Kínai úszókertek. Egyiptomi írások szerint már i. e. 600 évvel termesztettek növényeket vízben. A hidrokultúrás növénytartás jövője jelenleg a NASA kezében van, mivel az űrügynökség több kísérleti programot is futtat. A CELSS névre keresztelt projekt célja, hogy nehéz körülmények között – például a Marson – LED izzók segítségével növényeket termesszenek. Igazi fejlődés talán az 1930-as évektől kezdődött, amikor kutatók kísérletekkel bizonyították, hogy a növények vízben oldott sók segítségével és föld nélkül is tudnak növekedni. Hidrophonikus eljárással lehetővé vált az olyan helyen és éghajlaton való termesztés, ahol nincsenek megfelelő természetes körülmények, arra hogy növényeket tudjanak termeszteni. Sok tudós szerint ez a jövő, hiszen az éghajlatváltozással és a nagy népességszaporulattal egyre nehezebb helyzetbe kerülünk élelem ellátás szempontjából.

 

Forrás: Hírös.hu