2024-06-12 15:27

Újabb együttműködési megállapodást kötött 2024. június 12-én a Neumann János Egyetem, ezúttal a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum, Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumával. Mindez azt jelenti, hogy a technikumban tanulók a kereskedelmi és webáruházi képzések elvégzése után, az egyetemre való jelentkezésnél 30 kreditpontot kapnak.

A két képzési központ szorosabbra fűzött kapcsolatának célja, hogy erősítsék a partneri viszonyukat, valamint segítsék a diákok továbbtanulását.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrumnak öt intézménye van, melyek közt van Közgazdasági Technikum is. Mi már kötöttünk egy keret-megállapodást az egyetemmel, ez pedig a kiteljesedése kezd lenni. Ágazatonként megyünk végig és minden ágazatra kötünk megállapodást. Ez most a kereskedőket érinti, de előkészületei vannak már a gépészeknek és az informatikusoknak is, tehát megyünk a műszaki szakma irányába is - nyilatkozta Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A megállapodás aláírása előtt dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora elmondta, az egyetem az elsők között ismerte fel a felsőoktatási intézmények körében, hogy milyen óriási jelentősége van a szakképzéssel való együttműködésnek, amelyet folyamatosan bővítenek is a térségben. Tasi Judit, Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatója pedig kiemelte, hogy az iskola okleveles technikus képzésére megnövekedett a jelentkezési létszám, amely szinte egyenes út az egyetemre. Az okleveles technikus képzés 5 évig tart, de ezáltal egy felsőfokú szakmai oklevelet szereznek. 

A megkötött együttműködés lényege, hogy a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum Kereskedelmi és Webáruházi technikus képzését 5 év alatt elvégző diákok, egy kedvezményes program keretében 30 kredit beszámítással érkezhetnek a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karára és az ehhez társított kereskedelem és marketing alapszakra.

"Mivel összehangoltuk a szakképzésben és a felsőoktatásban a különböző tantárgyak tartalmi elemeit és mivel meggyőződtünk arról, hogy a szakképzésben nagy óraszámban és megfelelő minőségben oktatnak szakmai tárgyakat, amelyek általános képzésben az egyetemre tartoznak, ez egy félévnyi tanulmányi kredit terhelést jelent, amelyből így az onnan érkező diákok mentesíthetők” - mondta dr. Kárpáti József, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

Az együttműködést aláírással erősítette meg a Neumann János Egyetem és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum, Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma.

Forrás: Hírös.hu