2024-06-12 11:21

Harmadik alkalommal ad otthont a Neumann János Egyetem a Duális Nemzetközi Workshopnak. A programban mind egyetemi, mind partnervállalati oldalról felvázolták a jó gyakorlati tapasztalatokat arról, hogyan lehet népszerűsíteni ezt a típusú képzést.

"A mai workshopon nemzetközi szinten foglalkozunk azokkal a kérdésekkel, hogy a képzést hogyan lehet megújítani, milyen új módszereket, milyen új módszertani elemeket lehet beépíteni. Ebben a kecskeméti Neumann János Egyetemnek már nagyon komoly tapasztalatai vannak, az elmúlt másfél évtized rengeteg olyan eredményt hozott, amit meg tudunk osztani most már nemzetközi és országos szinten is"- mondta dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

A duális képzés egy olyan gyakorlatorientált képzésforma, amely a 2010-es évek elején érkezett Magyarországra. A Neumann János Egyetem 2012-óta a baden-württembergi felsőoktatás képzési programját követi. Célja, hogy a hallgatók az egyetemi tanulmányaik mellett a vállalatoknál szakmai gyakorlatot és feladatokat lássanak el, ennek keretében pedig sokkal gyorsabban tudják elsajátítani azokat a gyakorlati kompetenciákat, amelyek egy adott szakterülethez szükségesek.

“Itt elsősorban a Mercedesre, a Knorr-Bremsére érdemes gondolni, de az együttműködő partnervállalatok száma ma már meghaladja a hetvenet. Azt gondolom, hogy az utóbbi időszakban nagyon komoly erőforrásokat mozdítottunk meg annak érdekében, hogy a vállalatok igényeihez tudjuk igazítani ezt a képzési formát. A duális képzési központunk és annak vezetője, munkatársai nagyon sokat dolgoznak azon, hogy ez egy élő, működőképes kapcsolat legyen” - magyarázta dr. Fülöp Tamás rektor.

A workshopra németországi és amerikai egyetemről is érkeztek előadók. Szó esett arról is, hogyan lehet a duális képzést a szokványostól eltérő módon, a Z-generációt megszólítva népszerűsíteni.

 Forrás: Hírös.hu