2024-05-16 12:53

Märcz Tamás, olimpiai és Európa-bajnok és Hosnyánszky Norbert, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázók voltak a vendégei a Neumann János Egyetemnek 2024. május 15-én. 

A tehetség, a munka, a szerénység, az akarat, az alázat, a humor és a szeretet megléte és együttese olyan dolgokra teszi képessé az embert, melyet elképzelni sem tudunk. Ezt hivatott bemutatni az a film, melyet az NFI-Egyetemi Filmklub legutóbbi vetítésén láthattak az érdeklődők. „A nemzet aranyai” című film a 2000 és 2008 között zsinórban három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatott történetét hivatott bemutatni. 

A film hősei azok a magyar vízilabda-legendák, akik 1997 és 2008 között végigverték a világot. A dokumentumfilm bemutatja a világszerte elismert és csodált magyar vízilabdasport nevezetes, sikerekkel tarkított időszakának nem ismert hátterét a csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből. Ez a csapat mindent elért, amit elérhetett. 

A filmvetítést egy kerekasztal-beszélgetés követte, melyen Märcz Tamás és Hosnyánszky Norbert olimpiai bajnok vízilabdázókkal Dr. Kötél Emőke, az NFI Egyetemi Filmklub vezetője, Dr. Török Erika, főiskolai tanár és Jánosi István szakosztályvezető, edző beszélgetett. 

Az olimpiai bajnokok elmesélték, hogy a film ötlete már a kétezres évek elején megszületett, azonban viszonylag hamar befejeződtek a forgatások. 2020-ban azonban szörnyű tragédia érte a csapatot, egyik társuk, Benedek Tibor életét vesztette. A szomorú eset volt az apropója tehát annak, hogy Zákonyi S. Tamás megrendezze a filmet, ami a tavalyi év legnézettebb magyar filmjévé vált.  

A film legelső változata több, mint 3 órás volt. Ezt folyamatosan csökkentették, így lett a végeredmény 2 óra 27 perc. Maradt még azonban 150 óra fogatási anyag, ezért egy 6 részes sorozatot is kiadnak majd. A részek olyan újdonságokat is tartalmaznak majd, amik a mozifilmben nincsenek benne.

Märcz Tamás és Hosnyánszky Norbert elmondta, hogy milyen különleges érzés volt a filmet nézve, kívülről látni az eseményeket, meghallgatni a csapattársaik, ellenfeleik álláspontját. Megdöbbentő volt számukra azt hallani, hogy azok az emberek, akik ellen éveken át játszottak, mennyire tisztelték őket. 

A vízilabda rengeteget adott nekik. Megtanulták, hogyan kell csapatban dolgozni, hogyan kell alázatosnak lenni és hogyan kell a másikért mindenek felett küzdeni. Ezek azok a dolgok, amik az egész életüket végigkísérik, amiket a privát életükben is kamatoztatni tudnak.  

A beszélgetés végén a közönség kérdéseire válaszoltak az olimpikonok, a közös fotózás és aláírások előtt pedig Dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora köszönte meg a bajnokok részvételét. Mint mondta, az ember megelégedettségét alapvetően az határozza meg, hogy mennyire tudja betölteni a hivatását. Az olimpikonok pedig, mindannyiunk nagy örömére, betöltötték.