2024-04-29 14:21

Tartalmas kerekasztal-beszélgetéssel és izgalmas bemutatókkal várta a középiskolás lányokat a Neumann János Egyetem 2024. április 25-én a Lányok Napja elnevezésű program alkalmából, melyet kilencedik alkalommal rendeztek meg.

A Lányok Napját évek óta a Nők A Tudományban Egyesület szervezi országosan és az egyetemek mellett különböző cégek is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Célja, hogy a lányok körében is népszerűsítsék a mérnöki, informatikai szakokat. A Lányok Napja alkalmából nagyon sok olyan tevékenységet ismerhetnek meg az érdeklődő középiskolások, amely segíthet a pályaválasztásban. Megtudhatják, hogy milyen lehetőségek várnak rájuk, ha eredményesen teljesítenek matematikából, informatikából, vagy akár fizikából. Az egyetemek ennek megfelelően mutatják be képzési kínálatukat.

A nap a Neumann János Egyetemen egy családias hangulatú, informatív kerekasztal-beszélgetéssel vette kezdetét, melyben egyetemi oktatók, multinacionális cégeknél dolgozó diplomás nők, illetve jelenlegi hallgatók kaptak helyet, akik szakmájukról, munkahelyükről, motivációikról és elért sikereikről, valamint az egyetemi élettel kapcsolatos tapasztalataikról számoltak be a jelenlévőknek.

– Egyre jobban látjuk azt, hogy a mai lányok nagyon céltudatosak, nagyon jól választanak akár középiskolát, akár egyetemi szakot is. Tudatosan mennek végig azon az életpályán, amit kiválasztottak maguknak. Ebben ugyanúgy ott van lehetőségként az informatika, az összes mérnöki tudomány: a gépészmérnök, a járműmérnök, a logisztikai mérnöki pálya is - mondta Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem beiskolázási igazgatója.

A lányok különböző laborlátogatásokon is részt vehettek a nap folyamán. Volt olyan labor, ahol egy kollaboratív robot főzött nekik kávét, de volt olyan is, ahol az IOS-programozást és az applikációfejlesztést próbálhatták ki. A műanyagfeldolgozó-műhelyben a fröccsöntés fortélyait leshették el, az additív laborban pedig megnézhették mi mindenre használható a 3D nyomtató. A járműlaborban megcsodálhatták a különböző járműveket, amelyeket a hallgatók és az oktatók fejlesztettek, illetve az egyetem járműépítős csapataival is találkozhattak, akik versenyautót és elektromos motort építenek.  A diódalézerközpontban pedig „Lézerek a szépségiparban” című előadáson vehettek részt.

Idén 31 középiskolás diák vett részt a rendezvényen, akik az ország számos pontjáról, Csongrádról, Szentesről, Kecskemétről, Ceglédről, Szolnokról, és Szegedről érkeztek az intézménybe. A szervezők egyetemi logóval ellátott bögrével, nyakba akasztható kulcstartóval, tollal, valamint különböző intézményi prospektusokkal kedveskedtek a résztvevőknek.

 

Forrás: Hírös.hu