2024-04-25 15:30

Kezdetét vette az első alkalommal megrendezett, háromnapos Kecskeméti Ifjúsági Fesztivál. A megnyitó ünnepségre 2024. április 25-én reggel a Kecskeméti Neumann János Egyetem CAMPUS-án került sor. 

A fesztiválon nem csupán a helyi egyetemisták, középiskolások vesznek részt, hanem 130 határon túli fiatal is itt vendégeskedik. A következő napokban workshopok, kiállítások, sportprogramok, labor látogatások, műhelymunka, táncház és több koncert is várja a fiatalokat.

A megnyitó ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester megköszönte a fiataloknak, hogy közösen tudnak gondolkodni, és közösen tudják tervezni a család, a város és a nemzet jövőjét.

– Nagyon hálás vagyok, hogy közelebb engedtettetek magatokhoz, mert ez egy igazán nagy eredmény. Igenis érdemes közösségben élni, érdemes a városunkra büszkének lenni, mi töltjük teli élettel, lehetőséggel Kecskemétet. Rajtatok áll ez a lehetőség és a jövő is - fogalmazott a polgármester a megnyitón.  

Akkor tud egy társadalom kiegyensúlyozottan működni, ha legfontosabb eleme, a családok és szerves részei, a fiatalok egészségesek. Erről már a fiatalokért felelős helyettes államtitkára beszélt. Nagy-Vargha Zsófia kiemelte, hogy a Covid-járvány miatt hosszú időre be kellett zárkózni, a szomszéd országban dúló háború pedig egy olyan bizonytalanságot okoz, amely negatív hatással van a fiatalok lelkiállapotára is.

– A fiatalabb korosztályt megcélozva indítottunk el egy olyan Lelki Egészség Roadshow-t, ahol olyan problémákról tudunk beszélgetni, amelyek igazán foglalkoztatnak most titeket. Több városba visszük el ezeket az alkalmakat. Kiemelt téma a roadshow-n például az, hogy mit kezdjünk a digitális forradalommal, illetve az is, mit tehetünk, ha iskolai bántalmazás történik - mondta a megnyitón Nagy-Vargha Zsófia.

Dr. Sági Norberta, a Neumann János Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy mind a három nap programjából nagyot tudnak profitálni a vendégek. Az első nap a vállalkozás, az én márka építése, pénteken a testvérvárosokból érkező diákok bemutatkozása, a harmadik nap pedig az egészséges életmód kerül a középpontba.

– Számunkra azért is fontos ez a rendezvény, az, hogy itt vagytok, mert ti vagytok a mi jövőnk. Reméljük, hogy ti fogjátok megoldani azokat a gazdasági, szociális, társadalmi problémákat, amikkel mi is küzdünk egy ideje. Ti lesztek az a generáció, akik elhozza a megoldást - hangsúlyozta dr. Sági Norberta.

Forrás: Hírös.hu