2024-04-23 09:59

A Neumann János Egyetem Hidrogéntechnológiai Tudásközpont legújabb workshop-ját stílusteremtő formában rendezték meg 2024. április 17-én, így hidrogén témában zajlott a TEDx John von Neumann University Salon első alkalma a Nemzetközi Hét keretében.

Az angol nyelvű panelbeszélgetés-sorozat a H2 Evolution: Hungary’s Hydrogen Journey & Global Tech Frontiers címet kapta, mely során a jelölt témának megfelelően két szekcióban tárgyalták a hidrogéntechnológia újdonságait a Neumann János Egyetem rektora, Dr. habil Fülöp Tamás köszöntőjét követően. 

Az első részben a hazai energetika körkép kapott helyet. Sőrés Péter, az MVM Zrt. üzletfejlesztési vezetője, Kovács Ákos, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának környezetvédelmi referense, Koronka Áron, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. alkalmazástechnikai mérnöke, és Lovas László, az MFGT Karbantartási és Fejlesztési Csoportjának technológusa ismertette a legújabb energetikai trendeket, korlátokat és előrelépéseket. Valamennyi előadó esetében körvonalazódott a hidrogénenergetikával kapcsolatos, jól felépített jövőbeli terv is.

A második szekció résztvevői között köszönthettük Prof. Lim Hankwont, a Carbon Neutrality Demonstration and Research Center vezetőjét, a UNIST Ulsan National Institute of Science and Technology-tól, valamint Jur Imminket, a Resato High Pressure Technologies üzletfejlesztési igazgatóját, aki Hollandiából érkezett az eseményre. A vitaasztalnál helyet foglalt Habenczius Achilles,  a Ganzair Kompresszortechnika Kft. mérnöki csapatának vezetője, illetve Dr. Kun Krisztián, az NJE Járműtechnológia Kutatócsoport-vezető.  A szekció során a regionális különbségek, és a  tevékenységi területeken jelentkező aktualitások kerültek porondra.

A rendezvény hidrogénjármű bemutatóval zárult az aulában, ahol  a résztvevők egy Toyota Mirai-t és a COP28-on felfedett Neumann H2-t tekinthették meg.

Kis Dávid, a Hidrogéntechnológiai Tudásközpont igazgatója szerint a rendezvény eredményességét leginkább a megtöltött előadóterem igazolja. Mint mondta, bizonyítást nyert, hogy a tudománynépszerűsítő eseményekre van igény, és ezt a Tudásközpont saját felelősségének tekinti.

Az eseményről készült felvételek itt tekinthetők meg: