2024-04-09 12:07

Megkezdődött a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság, az RSAI 14. Világkonferenciája Kecskeméten. Ötven különböző országból érkeztek előadók és kutatók, hogy közel száz előadásból válogatva bővítsék ismereteiket a fenntartható regionális gazdasági növekedés témakörében április 8-a és 11-3eközött a Neumann János Egyetemen.

Megkezdődött a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság, az RSAI 14. Világkonferenciája Kecskeméten. A tudományos kongresszuson a fenntartható regionális gazdasági növekedés témakörében közel száz előadás közül választhatnak az ötven különböző országból érkező kutatók és előadók.

Fontos kérdés, hogy egy tudományos konferencián elhangzott eredmények hogyan kerülnek ki az előadótermek falai közül, hogyan válnak mindennapi életünk részévé és annak hasznára - hangsúlyozta Hans Westlund, a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság elnöke. – A kutatásaink által felhalmozott tudást nemcsak döntéshozókhoz, hanem a helyi emberekhez is szeretnék eljuttatni. Ennek érdekében az akadémiai nyelvhasználatunkat át kell fordítani egy hétköznapi, érthető nyelvezetté. Ez fontos feladat, azonban nem mindnyájunknak sikerül - tette hozzá az elnök.

A világkonferencia első napjának főelőadója, Sarah A. Low az Illinois Egyetemről érkezett. Annak fontosságáról prezentált, hogy a kutatók nem hagyhatják figyelmen kívül a helyi közösségeket munkájuk során.

– A közösségekkel való együttműködés révén a tudósok jobban megérthetik a valós világ problémáit és remélhetőleg előre is tudják látni azokat. Így mi, tudósként előre dolgozhatunk a megoldásokon, mielőtt a probléma valósággá válna — mondta Sara Low.

A nyitóünnepségen több megszólaló méltatta a kitűnő szervezést, ami nagy büszkeségére lehet a városnak és az egyetemnek egyaránt.

– Minden olyan kapcsolódási pontot igyekszünk kihasználni, amely a várost, az egyetemet felteszi a nemzetközi tudástérképre, és a konferencia egy kiemelkedő esemény ebben a folyamatban - fogalmazott dr. Kárpáti József, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.


Mivel a fenntarthatóság az egyik címszava a kongresszusnak, a szervezők a rendezvény kivitelezésében is igyekeztek erre törekedni. Ennek jegyében a résztvevők ingyen használhatják a KeKo járatait.

 

Forrás: Hírös.hu