2024-03-25 09:21

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kezdeményezésére 2022. szeptember 22-én tizennégy fenntarthatóságért elkötelezett magyar egyetem részvételével megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform (MEFP), mely szövetség két új egyetemmel bővült. A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform (MEFP) tagjai immáron (félkövérrel szedve az újonnan csatlakozó intézmények): Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Soproni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem.

„A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében” – hangsúlyozta Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„A MEFP célkitűzései révén a fenntarthatóságért elkötelezett magyar egyetemek kölcsönösen előnyös, példaértékű közös tevékenységet folytatnak, és ezáltal a társadalom, a felsőoktatás és a tudományos közélet számára egyaránt hasznos eredményeket teremtenek meg és érnek el. A környezet megóvásáért és a környezettudatos gondolkodás kiterjesztéséért újabb és újabb lépéseket kell tenni. E szándék kibontásában jelentős erőt képviselnek a zöld törekvések iránt elkötelezett hazai egyetemek, hiszen felelősek térségük szemléletformálásáért, a fenntarthatósági célok és az ezekhez társuló eszközök minél szélesebb körben való megismertetéséért” – emelte ki Decsi István, a PTE kancellárja.

A megalakulás óta számos eseményen osztották meg a jógyakorlatokat: 

  • 2023.01.24.: Budapesti Corvinus Egyetem: Corvinus ERS Agora programja keretében a „Fenntarthatósági jógyakorlatok a hazai felsőoktatásban” c. workshop
  • 2023.05.08.: Pannon Egyetem: HOPE Konferencia
  • 2023.05.18.: Miskolci Egyetem: „Miskolc Campus Forum Green and Smart” c. nemzetközi üzleti konferencia 
  • 2023.09.29.: BME: „Eredmények és tapasztalatok az egyetemek fenntarthatóvá válásának folyamatában” c. konferencia

Közös akciók valósultak meg:

  • 2023.05.16-06.16.: Soproni Egyetem: Tekerj velünk Selmecig!
  • 2023.10.01-31.: Soproni Egyetem: Sétálj Velünk Selmecig!
  • 2023.09.30-10.31.: Pécsi Tudományegyetem: Csomagolásmentes Világnap a Rakun Dobozközösséggel együttműködve
  • 2023.11.16-27.: Nyíregyházi Egyetem: Ne dobj ki! Készíts alkotásokat hulladékból!

Közösen jelentek meg a tagok rendezvényen:

  • 2023.09.27-30.: Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram

A fent említett törekvéseket tovább erősítve a 2023-2024. akadémiai év tavaszi szemeszterében elindul a MEFP Fenntarthatósági online kurzus a MEFP tagegyetemek közös szervezésében.
„Fontosnak tartottuk, hogy a Neumann János Egyetem is csatlakozzon a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjához, hiszen Egyetemünk infrastrukturális fejlesztése, mindennapi működtetése mellett az oktatás, a hallgatói tehetséggondozás és a kutatás-fejlesztés területén is egyre hangsúlyosabban jelennek meg a fenntarthatóság szempontjai. A kecskeméti egyetem stratégiai céljai között kiemelt szempont a fenntarthatóság, amit az akadémiai alapfeladatok ellátása során a szak- és képzésfejlesztés, a gyakorlati képzés, az innovációs tevékenység és a vállalati együttműködés terén egyaránt igyekszünk érvényre juttatni. Büszkék lehetünk arra, hogy hallgatói járműépítő csapataink az elmúlt évtized során komoly nemzetközi sikereket értek már el a fenntartható mobilitáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztéseikkel, versenyeredményeikkel. A Platform kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a közös programok, rendezvények, valamint a magyar felsőoktatási intézményekben alkalmazott jó gyakorlatok megosztása révén a hosszútávú fenntarthatóság szempontrendszere szerves részévé váljon az egyetemek által képviselt értékeknek, szakmai tudásnak, technológiai eredményeknek, ezzel is tovább erősítve Magyarország nemzetközi versenyképességét” – mondta el Dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

„A Széchenyi István Egyetem nemcsak elkötelezett a fenntarthatóság iránt, de képzéseivel és kutatásaival aktívan hozzá is járul e célok eléréséhez. Legyen szó körforgásos megoldásokról, energetikai fejlesztésekről, hidrogéngazdaságról, vállalatirányítási innovációkról, autonóm közlekedésről, elektromobilitásról, precíziós gazdálkodásról, drónokról, digitalizációról, mesterséges intelligenciáról, 5G-ről vagy akár egészségügyet támogató fejlesztésekről, a fenntarthatóságot alapvető szempontként kezeljük. Ebben a témakörben a tavalyihoz hasonlóan idén is nagyszabású, nemzetközi tudományos konferenciát rendezünk. A platformhoz azért is nagy örömmel csatlakoztunk, mert a hallgatók, a vállalatok és a felsőoktatási rangsorok készítői egyaránt figyelemmel kísérik az egyetemek fenntarthatósági lépéseit” – nyilatkozta Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Fenntarthatósági Kompetenciaközpontjának vezetője.

Nagy öröm számunkra a MEFP bővülése és a tudásmegosztás. A közös cselekvés jegyében a jövőben is szeretnénk lehetőséget biztosítani a fenntarthatóság iránt elkötelezett egyetemek számára a csatlakozásra, ezzel is bővítve a MEFP tagegyetemeinek körét és a fenntartható fejlődési célok elérését megcélzó kezdeményezések minél szélesebb közönség számára történő elterjesztését” – fűzte hozzá Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora.

Minden zöld lépés számít! Tarts velünk a zöld úton!

 

További információ:

Kulcsár Tünde – programkoordinátor

PTE Zöld Egyetem Program

kulcsar.tunde@pte.hu