2024-03-25 14:04

A Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs Központ is csatlakozott a 25. Internet Fiesta országos programsorozathoz, melyet 2024. március 21-28-a között rendeznek meg. 

Március 22-én a jövő programozói, informatikusai, mérnökei voltak a Könyvtár vendégei. A Vásárhelyi Pál Általános Iskola robotika szakkörének diákjai Koszna Ferenc, az Informatika Tanszék oktatójának vezetésével egy rendhagyó, interaktív robotika foglalkozáson vettek részt, mely során keveredett a mesterséges és a természetes intelligencia.

Az Internet Fiesta az internet- és digitális kultúra népszerűsítését szolgáló világméretű program, melynek célja: az információs társadalomba való beilleszkedés megkönnyítése, hogy minél tovább bővüljön a világhálót ismerők köre. 1998-ban Franciaországban kezdődött, majd az Európai Bizottság kezdeményezésére nemzetközi szintű megmozdulássá vált. 2000-ben Magyarország is csatlakozott a rendezvényhez. A szervezésben a könyvtárak vállalnak kulcsszerepet. Az évek során nagyszabású, nemzetközi rendezvénysorozattá duzzadt Internet Fiestát mindig tavasszal rendezi meg az Internet Society, és mindig más témákkal foglalkozik. 

PRO: értelem és érzelem – a mesterséges intelligencia alkalmazásának kettősségre kíván reflektálni, utal az online szolgáltatások és azon belül a mesterséges intelligencia objektív hasznosíthatóságára, de a témakörrel kapcsolatos szubjektív – pozitív és negatív – érzéseinkre is.

A programsorozat egyik fő témája a Könyvtár PRO, mely magában foglalja a programozás, robotika, olvasás a könyvtárakban témaköröket. A robotikán túl minden olyan egyéb eszköz, program is bemutatásra kerül, melyekkel a könyvtárak az utóbbi években az olvasásfejlesztést digitális oldalról, digitális eszközökkel támogatják (QR-kód játékok, LEGO Education, mobilalkalmazások stb. használata).