2024-03-13 09:34

Kötetlen kerekasztal beszélgetés során mutatták be a Hírös város az Aafődön Kecskemét című könyvet a kecskeméti Városházán. A válogatott tanulmányokat felsorakoztató kiadványról Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Piskóti István, a Neumann János Egyetem Településmarketing Központjának professzora beszélgettek 2024. március 12-én.

A kötetben megjelenő 18 kutatási eredményből olyan kérdésekre kaphat az olvasó választ, mint „Kecskemét Kapuváros-e?”, „Milyen lehetőségek állnak a kecskeméti egyetemcentrikus innováció előtt?” vagy „Milyen Kecskemét gazdasági és társadalmi versenyképessége?”.

Szemereyné Pataki Klaudia kifejtette, hogy Kecskemét kapuváros funkciójának, szűrőszerepének milyen hatása van a régiójára és a nemzetgazdaságra, azaz a városban kialakult és megerősödött autóipari/gépipari gazdaság miként befolyásolja a térség más településeinek és az ország más tájegységeinek gazdaságát és piaci berendezésesét. A polgármester kiemelte, hogy a kötet Kecskemét számára a XXI. század egyik legnagyobb kihívásáról szól: a településmarketingről.  A 18 tanulmány megmutatja, hogy napjainkban mi mindent kell tudnia, figyelembe vennie, mérlegelnie annak a városnak, amely hazai és nemzetközi szinten egyaránt hosszú távon talpon akar maradni a települések versenyében. 

Csizmadia Norbert a Neumann János Egyetem stratégiájának és az eurázsiai térségben vizionált erősödésének hatását emelte ki Kecskemét fejlődése kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a Neumann János Egyetem és a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kecskemét város belföldi és nemzetközi pozícionálásában kiemelt szerepet vállal. Ennek keretében épül meg a Kecskemét Wise City Tudásváros, valamint a Neumann Innovációs és Technológiai Tudáspark.

A Hírös város az Aafődön Kecskemét című könyvben megjelenő tanulmányokat a Neumann János Egyetem keretén belül 2021-ben létrejött MNB Gazdaságföldrajzi és Településmarketing Központ munkatársai jegyzik. A Központ, Kecskemét komparatív versenyelőnyének növeléséhez kíván hozzájárulni a regionális és globális városversenybe a Neumann János Egyetem részéről.