2024-01-24 10:27

Újabb felősoktatási intézménnyel bővült a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja, idén januárban ugyanis a Neumann János Egyetem is csatakozott a 2022. szeptemberében 14 fenntarthatóságért elkötelezett magyar egyetem részvételével megalakult MEFP-hez. 

A Pécsi Tudományegyetem 2016-ban rakta le szimbolikusan a PTE Zöld Egyetem Program alapkövét, mely missziójaként fogalmazta meg, hogy minden a környezetben a fenntarthatóságra, fenntartható gazdálkodásra irányuló jó gyakorlatot, újítást, irányítást bátorít, a tudomány és az oktatás segítségével formálja, illetve erősíti az ökológiai tudatosságot.

A Pécsi Tudományegyetem által a V4GU projekt keretében 2021-ben, illetve a korábbi években szervezett PTE Green Workshop-okon, valamint a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón résztvevő egyetemek képviselői igényüket fejezték ki egy olyan közös platform létrehozására, ahol rendszeresen lehetőség nyílik a fenntarthatóság területén végzett jó gyakorlatok megosztására, közös akciók szervezésére, valamint szorosabb együttműködés kialakítására annak érdekében, hogy a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések minél szélesebb körben elterjedjenek. Így alakult meg a MEEP. 

A MEFP célja, hogy évről évre újabb és újabb hatékony lépéseket tegyünk környezetünk megóvásáért és a környezettudatos gondolkodás kiterjesztéséért. E szándék kibontásában jelentős erőt képviselnek a zöld törekvések iránt elkötelezett hazai egyetemek, hiszen felelősek térségük szemléletformálásáért, a fenntarthatósági célok és az ezekhez társuló eszközök minél szélesebb körben való megismertetéséért.

A MEFP teret és lehetőséget ad a közös gondolkodásnak, a jó gyakorlatok koordinált megosztásának. hogy közösen tegyünk lépéseket az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Céljának megvalósítása érdekében.