2023-12-01 09:18

Rendhagyó módon mutatták be a Neumann János életéről szóló legújabb könyvet a Neumann János Egyetemen. A kecskeméti felsőoktatási intézmény támogatásával magyar nyelven megjelenő életrajzi könyvet a szerző jelenlétében egy színházi darab keretében mutatták be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei. 

Benjamin Labatut, Chilében élő író legújabb könyvét Maniac címmel a világ és Magyarország legismertebb matematikusáról Neumann Jánosról írta. A könyv magyar nyelű kiadása a Neumann János Egyetemért Alapítvány támogatásával jelent meg az Open Books Kiadó gondozásában. 

A Maniac egy életrajzi leírásokat is tartalmazó és a kortársak, valamint a rokonok nyilatkozatait megfogalmazó hiánypótló könyv Neumann életéről. Ebből adódóan rendhagyó módon mutatták be a szerző jelenlétében a magyar nyelvű kiadást a kecskeméti Neumann János Egyetem CAMPUSÁN, 2023. november 30-án. 

Az író 2023-ban megjelent könyvében a huszadik század egyik legzseniálisabb és legösszetettebb figuráját kelti életre, Neumann János Lajost, más néven Johnny von Neumannt. Az egyedi életút és a zseni hétköznapi ésszel felfoghatatlan tulajdonságai a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának figyelmét is felkeltette. Cseke Péter színházigazgató egy rövid, 45 perces színdarabot formált a könyv figyelemfelkeltő bemutatása céljából.

A 9 színész által előadott színdarab Neumann halálától indulva mutatja be a magyar Marslakó életútját egészen a számítógép megszületéséig.

Ma már elmondható, hogy Neumann felfedezései nyomán megszületett a mesterséges intelligencia, egy autonóm gép, egy olyan intelligencia, amely teljesen kívül esik az emberi irányításon. 

A holland származású chilei író eddigi munkásságát több rangos nemzetközi irodalmi díjjal ismerték el, legújabb műve a legkiválóbb dél-amerikai prózahagyományt ötvözi a mozaikportrék és a tudománytörténeti nyomozások izgalmával: tényekből alkotott fikció, valóságból szőtt dráma és krimi. Lebilincselő regénye beszámoló a múlt század sötét szféráiról, felforgató gondolatairól és legnagyszerűbb elméiről.

A Neumann János Egyetemen megrendezett színházi előadással egybekötött könyvbemutató után, a résztvevők egy ajándék Maniac könyvvel távozhattak.