2023-11-15 08:35

A CédrusNet Kecskemét programmal és a Magyar Családtörténet-kutató Egyesülettel együttműködésben a Neumann János Egyetem is bekapcsolódik a Széchenyivárosi helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely szakmai munkájába.

A Neumann János Egyetem – a Korbarát Egyetemek nemzetközi hálózat (AFU) tagjaként – kiemelt feladatának tekinti a generációk közötti együttműködés erősítését, a helyi idősebb generációk szellemi, kulturális és szabadidős tevékenységének szakmai támogatását. Ebben nyit új lehetőségeket az a helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely, amely a CédrusNet Kecskemét kezdeményezésére, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület és a Neumann János Egyetem szakmai együttműködésével a Széchenyi István Közösségi Házban alakult meg 2023. november 9-én. A műhely célja, hogy a családtörténet iránt érdeklődő idősebbek és fiatalabbak számára nyújtson támogatást családjuk múltjának feltárásához, családi fényképeik, dokumentumaik digitalizálásához és megőrzéséhez. A műhely nemcsak a családtörténet, a személyes múlt dokumentumainak feltárásában, megőrzésében és digitalizálásában nyújthat kiváló lehetőséget, de nagyszerű alkalmat kínál új közösségi tevékenységekre és a helyi identitás megőrzésére is.

Az alakuló rendezvényen Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke a Kecskeméten megalakuló új csoport működéséhez biztosított szakmai támogatást. Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője a családtörténet-kutatás digitális és online lehetőségeiről adott tartalmas áttekintést. A családi fényképek jelentőségéről, a fotók digitalizálásának módszertani sajátosságairól, a fényképek családtörténeti jelentőségéről Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora tájékoztatta az érdeklődőket.

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke kiemelte, hogy a családtörténet kutatás egy fontos intergenerációs, komoly szellemi kihívásokat igénylő szabadidős tevékenység. Az együttműködő partnerek közös célja, hogy Kecskemét új közösségi házában támogassák a lokális identitás megőrzését, a helyi értékek gondozását, mindezt olyan intergenerációs programokon keresztül, amelyek segítik a szenior korosztály kompetenciáinak és készségeinek fejlesztését. Ezért is cél, hogy a műhely tagjai megismerjék a legmodernebb digitalizációs lehetőségeket és eszközöket, és lehetőség szerint azokat készségszintjén használják is.