2023-11-13 12:58

A jövőnket formálja a TEDx. A világszínvonalú brand fémjelezte, formabontó előadássorozatot szerveztek a Neumann János Egyetemen. Külföldi és magyar kutatók, vagy éppen média személyiségek rövid, izgalmas, aktuális előadásait láthatták, az érdeklődők.

Kertépítés, várostervezés, tárgyak összeragasztása plazmával, de még a sexy statisztika is megfért egymás mellett a 2023. november 10-én megrendezett kecskeméti TEDx-en. „Technológia, szórakoztatás és dizájn” jelszavak köré épülő könnyed egész napos előadássorozattal készült a Neumann János Egyetem, azoknak, akik érdeklődnek a tudomány izgalmas vívmányai iránt.

- Ez egy dimenzióváltás az egyetem életében, én azt gondolom. Egy magasabb szintre, egy nemzetközi szintre kapcsoltunk. Tudjuk népszerűsíteni azokat a kutatási területeket, azokat a tudományterületeket, amelyeket az egyetemünk gondoz — mondta Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora. 

A Neumann János Egyetem törekvései és jövőképe több ponton is egyezik a TEDx által is képviselt modern világképpel.

- Ha a jövőt építjük, és ha az előadásokból indulunk ki, akkor milyen is lesz a jövő? Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy emberközpontú, tehetségközpontú, értékközpontú, okos és bölcs, fenntartható, képes, azaz képességei vannak, vízióval rendelkezik és igazi egyedi kitörési pontokban tud növekedni — mondta a rendezvényen Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az előadássorozatban Farkas Bertalan, űrkutató, űrhajós volt a főelőadó, aki egy pódiumbeszélgetés erejéig a HUNOR program 4 fiatal űrhajósjelöltjével is találkozott. 

16 előadó várta az érdeklődőket az egész napos tudományos „dzsemborin”. Az előadók között olyan nagy nevekkel is találkozhattunk, mint Balog Péter befektető „cápa”, vagy éppen Megyeri Szabolcs kertészmérnök – blogger. A külföldi hírességek sorát erősítette Dr. Mandeep Kaur Rai Dhillon nemzetközi érték-szakértő újságíró is, aki például a magyarok folyamatos versenyszelleméről és ennek hatásairól is mesélt a közönségnek. Ugyanakkor komoly szerepet kapott a helyi értékek bemutatása is.

A Neumann János Egyetem saját előadói mellett Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is bemutathatta Kecskemétet, a várost, aminek víziója van és a folyamatot, amely során gondos kezek vezetésével a mezővárosból egy fellendülő iparral rendelkező technikailag is fejlődő régióközpont épült. 

A 16 előadás mellett kísérőprogramok is várták a látogatókat.  

  • BarabásiLab kiállítás
  • Virtual Reality terem
  • Neumenn Levelek 
  • K-ARTS kiállítás
  • Tőzsdetojás - tőzsdei alapok workshop
  • Kecskeméti Animációs Filmstúdió kiállítása
  • Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nemzetközi Kerámia Stúdió kiállítása
  • Silent Zone és PAB olvasó szoba
  •  

Forrás: hírös.hu