2023-10-31 15:50

Az Amerikai anzix című filmmel folytatódik 2023. november 8-án szerdán, 18 órakor az NFI - Egyetemi Filmklub. Az 1975-ös fekete-fehér magyar játékfilm a Neumann János Egyetem Könyvtár és Információs központjában ingyenesen nézhető meg. 

Rendező, forgatókönyvíró: Bódy Gábor
Operatőr: Lugossy István
Vágó: Tímár Péter
Zene: Liszt Ferenc, Sebő Ferenc

Szereplők: Csutoros Sándor, Cserhalmi György, Fekete András, Felföldi László, Keith Craine, Ed Hewitt

Észak-Karolina: az amerikai polgárháború utolsó napjaiban harcol az északiak oldalán az 1849-es magyar emigráció három jellegzetes alakja: Fiala János térképész-tüzértiszt, a tudós-racionalista; Vereczky Ádám, a hős-fatalista és Fiala segédje; az érzelmes, honvággyal küzdő Boldogh. A „lelassult forradalmárok” sorsa egyként kilátástalan. A virtuskodó Vereczky értelmetlen halált hal egy óriási hintán, melyet sikerül a teodolittal bemérnie. Boldogh hazavágyik, talán meghalni, Fiala előtt egyetlen lehetőség lebeg: részt vehet a Pacific vasút építésében. 

A régies anzix szó képes levelezőlapot jelent, mintha korabeli dokumentumot látnánk. De Bódy Gábor vizsgafilmje ízig-vérig kísérleti alkotás. A korabeliség illúzióját időről-időre megtöri, meglepi, kizökkenti a nézőt.