2023-10-26 15:54

2023. október 25-én a Neumann János Egyetem adott otthont a Kubai-Magyar Rektori Fórumnak és a Magyar Rektori Konferencia Plenáris Ülésének.

2023. október 25-én (szerda) délelőtt a kubai-magyar rektori fórum vendégeit Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium), Dr. Reynaldo Velázquez Zaldívar, a kubai Felsőoktatási Minisztérium miniszterhelyettese, Dr. Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia Elnöke, az ELTE rektora és Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora köszöntötte. A kubai-magyar rektori fórumon a felsőoktatási együttműködési lehetőségekről, valamint a magyar és kubai felsőoktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatokról tartottak előadásokat a két ország felsőoktatási vezetői, rektorai. A kubai felsőoktatási delegáció megtekintette a Kecskemét Campus épületét is.

Délután közel 60 fő felsőoktatási vezető részvételével a Magyar Rektori Konferencia Plenáris Ülését rendezték meg egyetemünkön. Az MRK plenáris ülésén sor került az újonnan kinevezett rektorok bemutatkozására, valamint a leköszönő rektorok köszöntésére. A magyar felsőoktatás vezetői számára a Neumann János Egyetemet Dr. Fülöp Tamás mutatta be. Előadást tartott Dr. Hankó Balázs államtitkár. Az MRK Plenáris Ülésén Dr. Kollár László a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára „A predátor jelenség háttere és kezelése (az MTA elnökségi bizottságának jelentéséről)” címmel tartott előadást. Dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese a 2024. évi felvételi eljárás új intézményi és oktatási hivatali feladatairól, valamint az intézményi hatáskörben létesítésre kerülő mesterképzésekkel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról adott tájékoztatást. Perényi Petra az MRK által koordinált, „A felsőoktatási képzések ágazati modernizációja – RRF-2.1.1-21” című projektről tartott beszámolót. Dr. Dubéczi Zoltán, az MRK főtitkára a Magyar Rektori Konferencia nyári társadalmi felelősségvállalási programjairól tájékoztatta a résztvevőket.