2023-09-20 11:32

Először szervezte meg az Országos Additív Tudományos Konferencia és Workshop 2023 (OATKW 2023) rendezvényt a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar a Neumann 2023 Emlékév keretében. Szakmai programokkal, aktuális témákkal, hazai előadókkal és a tapasztalatcserének helytadó kiállítással várták az additív gyártástechnológiák jelenlegi és jövőbeli szereplőit a kecskeméti Neumann János Egyetem CAMPUS-án, 2023. szeptember 15-én.

Az esemény dr. habil. Fülöp Tamás köszöntőbeszédével vette kezdetét, melyben az esemény jelentősége mellett azt is kiemelte, hogy a rendezvény nevében szereplő országos szót minél hamarabb a nemzetközi szóval szeretné helyettesíteni. Mint mondta, szeretnék közel hozni egymáshoz, nemcsak a szakmát, a technológiai fejlesztéseket, a gyártókat, hanem a tudósokat, a kutatókat és a hallgatóikat is, akik első kézből értesülhetnek a legújabb eredményekről, átláthatják, megtapasztalhatják, hogy milyen széleskörű alkalmazási lehetősége van egy ilyen új technológiának. Szeretnék, ha az oktatási folyamataikba is be tudna épülni ez a fajta innováció, ez a fajta tudás, hiszen céljuk, hogy minél inkább versenyképes tudást biztosítsanak hallgatóik számára.

A rendezvény jól illeszkedik az egyetem profiljához, az anyagtechnológiai kutatásokhoz és a gyakorlatorientált képzésükhöz is. Dr. Kovács Zsolt Ferenc, a Neumann János Egyetem tudományos rektor helyettese és a konferencia elnöke szerint, az additív technológia egyre inkább megjelenik mindennapjainkban. Mint mondta, 3D nyomtatót szinte már bárhol lehet kapni, azonban azok nem azok a nyomtatók, amiket ők a tudományban használnak. Mindenféleképpen szerették volna a közönséggel megosztani azt, hogy a tudomány milyen nyomtatási technológiát alkalmaz és milyen kutatási területek vannak a 3D nyomtatás területén belül. Erre pedig a legjobb alkalom egy ilyen konferencia. 

A nyitóbeszédeket plenáris előadások követték, ahol Falk György, az ipari 3D nyomtatással foglalkozó VARINEX alapítója is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel. Falk György 1998-ban elsőként kezdte el az additív gyártás bevezetését hazánkban, világszerte elismert gépészmérnök, a BME Ipari Professzora, a 3D nyomtatás hazai meghonosítója, amiért 2017-ben Gábor Dénes díjat kapott. 

A plenáris előadásokat követően a CAMPUS aulájában 12 kiállító cég standját nézhették meg a téma iránt érdeklődők, délután pedig mindenkit egy kötetlen beszélgetésre invitáltak.