2023-07-20 12:19

Kodály Zoltán városának meghatározó szereplőjeként, a Neumann 2023 programév keretében, életre hívtunk egy koncertsorozatot, amely változatos műfaji kínálattal a minőségi zenei életet hivatott szolgálni egyetemi és városi körökben egyaránt. Ezért indítottuk útjára a Neumann Vibes koncertsorozatot, melynek első fellépője a Fool Moon Együttes, hazánk első számú, többszörös nemzetközi díjas pop-acapella formációja volt. 

A szegedi Fool Moon acapella énekegyüttes 2023. július 14-én este lépett fel a sokak által kedvelt kecskeméti szabadtéri koncerthelyszínen, a romkertben. A koncert a Neumann Vibes sorozat részeként, a Neumann János Egyetem támogatásával a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében valósult meg.

Az együttes kecskeméti koncertjén Árvai Zoltán, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának kommunikációs vezetője elmondta, hogy olyan minőségi produkciókat felvonultató zenei sorozatban gondolkodnak, amely minden korosztálynak szól, és képes megszólítani az egyetemi ifjúságot is. Így került az általuk kezdeményezett Géniusz a kultúrában programsorozatba Borbély Mihály és a Polygon , valamint  a Tanboren Trió után a Fool Moon az Acapelland című koncerttel.

A Fool Moon 2001-ben alakult meg Szegeden, és az eltelt bő két évtized alatt igazi népszerűséget szereztek a hangszeres kíséret nélküli, csupán emberi hangokra épülő könnyűzenei repertoár előadásával. Az öttagú együttes ez alatt az idő alatt hat nagylemezt, hat nemzetközi és magyar díjat, valamint számos jelölést, elismerést szerzett önmagának és a képviselt műfajnak, továbbá létre hozta és működteti az Acapella Fesztivált Szegeden, amely további rajongókat biztosít folyamatosan a műfajnak.  

Az együttesben két helyen történt változás a két évtizeddel ezelőtti megalakulás óta. Kecskeméten a Mészáros Tamás, Molnár Gábor, Vavra Bence, Wodala Barnabás és Németh Miklós alkotta formáció szerzett örömteli perceket és emlékezetes koncertélményt a résztvevőknek. 

Az énekesek bámulatosan kihasználták az emberi hangban rejlő lehetőségeket, hangszerek híján a ritmuskíséretet is beatbox-szal, szájbőgővel oldották meg. A repertoárban a Beatles örökzöldtől a Michael Jackson slágeren, a karibi  dallamokon és Justin Timberklake slágerén át Arany János „népdaláig”  és az Emil Rulez és Hajós András ikonikussá lett Hello, tourist című daláig igen széles skálával találkozott a lelkes közönség. A műsor mindvégig pergő ritmusú, színes, jókedvű és humoros volt, amit a hallgatóság vissza is igazolt. 

 

Forrás: Hírös.hu

Képek: Tóth Enikő