2023-07-19 09:32

Véget ért a Neumann János Egyetemen a középiskolásoknak szóló Neumann Innovációs Tábor, melyet a Neumann 2023 programsorozat keretén belül rendeztünk meg. Idén 25 városból 83 diák jelentkezett az egy hetes eseményre azzal a céllal, hogy megismerjék az itt folyó munkát, információt gyűjtsenek a nálunk választható szakokról, illetve leendő hallgatóként betekinthessenek az egyetemi életbe. 

Délelőttönként tematikus, szakirányú foglalkozásokon vettek részt, délutánonként pedig sport, játékos matematika és fizika, ügyességi és vidám szabadidős feladatok szórakoztatták a fiatalokat.

A programokat úgy állítottuk össze, hogy figyelembe vettük a diákok érdeklődési körét, és többféle tematikát kínáltunk. A résztvevők többek között megismerhették a 3D nyomtatást, a programozást, a járművek és gépek szerelésének, valamint javításának technológiáit. A gyakorlatban ki is próbálták a járművek kerékcseréjét, vagy éppen fényezését, egy másik csoport a 3D szkennelés és nyomtatás segítségével sakk-figurákat készített, amelyek éppen úgy néztek ki, mint maguk a készítők. 

A programozó csapat olyan különleges feladatokat kapott, mint például egy kávéfőzőgép beprogramozása, úgy, hogy az finom kávét készítsen a jelenlévőknek. A játékfejlesztők egy virtuális játék elkészítésén dolgoztak egész héten.  A fiatalok délutánonként pedig érdekes és változatos programokon vettek részt, ellátogattak a kecskeméti Mercedes gyárba, a Domb Beach Strandra, a Gokart pályára és megismerhették magát a várost is.