2023-05-24 15:37

Két orgoványi hetedikes osztályt látott vendégül kedden a Neumann János Egyetem. Az országos Tanítsunk Magyarországért! program keretében ismerkedtek a diákok a felsőoktatással, s eközben élményfizika órán valamint drámapedagógiai foglalkozáson is részt vettek.

2020 óta működik a Neumann János Egyetemen a Tanítsunk Magyarországért! program, melynek célja kistelepüléseken élő, többségében hátrányos helyzetű felső tagozatos tanulók mentorálása annak érdekében, hogy bővítsük az olyan lehetőségek, élmények és impulzusok számát, melyek őket sikeres szakmaválasztásra, továbbtanulásra ösztönzik. A mentorálás nem elsősorban korrepetálást jelent, hanem sokkal többet annál: heti rendszerességű beszélgetéseket, közös játékot, főzést és sportolást, kirándulásokat, üzemlátogatásokat, szakmákkal kapcsolatos új ismereteket. A mentorálás a tanév idejére korlátozódik, ha kitör a nyári szünet, búcsút kell venni a mentoroknak és mentoráltaknak egymástól. Ősszel azonban a minden mentor a korábbi osztályban folytathatja a mentorálást, és mivel ezek a tanulók már nyolcadikosok lesznek, akkor majd a középiskolákkal is meg fogják ismertetni őket, hogy a továbbtanulással kapcsolatos döntésben segítsenek nekik.

A program keretében Páhin, Csépán és Orgoványon mentorálnak az NJE hallgatói. Minden mentorált osztályt vendégül lát az Egyetem, hogy a gyerekek megismerhessék, hol tanulnak a mentoraik, hogyan néz ki az Egyetem, milyenek itt a tanárok és azt is megtudhatják a pályaorientáció keretében, hogy hogyan lehet egyetemre eljutni és milyen szakokon, milyen szakmákat lehet nálunk elsajátítani.

A gyerekek óriási élményekkel indultak haza és szeretnének jönni máskor is. Visszavárjuk őket!