2023-05-05 08:55

2023. május 4-én Őexellenciája Saud Alshamsi az Egyesült Arab Emirátusok budapesti nagykövete fogadta Egyetemünk küldöttségét magyarországi otthonában, a Neumann Villában. Az eseményen Intézményünk részéről megjelent Dr. Csizmadia Norbert a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. habil. Fülöp Tamás rektor, Kis Dávid - Hidrogén tudásközpont igazgató, Szabó Lóránt a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont igazgatója, Kis Attila a Belsőégésű Motor Kutatócsoport vezetője valamint a Külügyi Iroda munkatársai, Egyetemünk hallgatói.

Mint ismert az elmúlt időszakban a Neumann János Egyetem számos kapcsolatra tett szert s kötött együttműködési megállapodást az Egyesült Arab Emirátusokban működő technológiai cégekkel, felsőoktatási intézményekkel. Egy évvel ezelőtt az egyetem vezetősége vendégeként fogadhatta Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek Magyarországra akkreditált nagykövetét, aki most viszonozta az akkori vendégszeretetet.

Saud Alshamsi Nagykövet Úr köszöntőjében kiemelte: "Nagy örömmel láttam vendégül a kecskeméti Neumann János Egyetem oktatóinak és hallgatóinak delegációját a nagyköveti rezidencián, a Neumann János Villában. A diákok megismerhették a "jövő emberének", a nagy tudós Neumann Jánosnak életében oly’ fontos szerepet játszó nevezetes épület történetét és jelentőségét, ahol sok időt töltött el kikapcsolódással, de emellett mindig időt szánt az inspirálódásra is. Részletesen tájékoztattam a résztvevőket az Egyesült Arab Emírségek tudomány és kutatás területén elért legfontosabb eredményeiről és arról, hogy országom minként szolgálja az emberiség fejlődését a Földön, vagy akár a világűrben. Őszinte érdeklődéssel hallgattam az egyetem terveit és eredményeit is, és elismeréssel adózom a vezetőségnek jövőképükért és sikereikért, amelyet az Egyesült Arab Emírségek több intézményével kezdeményezett, gyümölcsöző partnerségi együttműködések alapoztak meg."

Dr. Csizmadia Norbert kuratóriumi elnök beszédében hangsúlyozta: „A Neumann János Egyetem stratégiai törekvései, összhangban vannak az emirátusok fejlődésével, mind kutatás-fejlesztési, mind fenntarthatósági szempontokból. Az Egyesült Arab Emirátusokban egyetemünk már több partnerrel is együttműködést kötött, melyekre büszkék vagyunk és jelenleg is zajlanak egyeztetések jövőbeni egyetemi kollaborációkról, melyek hosszú távon fogják szolgálni a Neumann János Egyetem oktatóinak, kutatóinak és legfőképpen hallgatóinak a nemzetközi ismertségét. Hálásak vagyunk Saud Alshamsi Őexellenciájának, hogy lehetőséget biztosított otthonában a mai eseménynek, hiszen a hallgatóink ezáltal is megtapasztalhatták a Neumann János szellemiségét.

Dr. habil. Fülöp Tamás a Magyar Televíziójának elmondta: „"Rendkívül megtisztelő meghívásban volt része a Neumann János Egyetem delegációjának, amikor az Egyesült Arab Emirátusok nagykövete, őexcellenciája Al-Samszi Szaud vendégül látta az Egyetem vezetését és hallgatóit a nagyköveti rezidenciáján Budapesten, az egykori Neumann-villában. Azért is volt kiemelten fontos ez a látogatás, mert az elmúlt év során több felsőoktatási és kutatás-fejlesztési együttműködési program lehetősége is felmerült a Neumann János Egyetem és az Emirátusokban található egyetemek, illetve technológiai és innovációs központok között. Különös jelentőséget adott a találkozónak az Egyetemünk által elindított Neumann 2023 programsorozat is, amelynek keretében a világhírű magyar tudós, Neumann János születésének 120. évfordulóját ünnepeljük, nemzetközi szinten is ráirányítva a figyelmet egyetemünk névadójának egyedülálló tudományos életművére."

Az esemény kiemelt célja volt a Neumann2023 Emlékév és Neumann János szellemiségének ünnepi megemlékezése.

NJE kommunikáció