2023-05-03 08:10

A Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét Programmal összefogásban folytatja a Hírös Szenior Egyetem előadássorozatát. Fontos változás, hogy az előadás helyszíne megváltozott, az előadásokra az új épületrészben kerüI sor: Izsáki út 10. CAMPUS/Oktatási épület/1.06 B.

Dátum: 2023. május 03. 17:00 óra
Előadás címe: Neumann János munkásságának hatása a modern közgazdaságtanra
Előadó: Dr. Tóth Ákos, egyetemi docens, Neumann János Egyetem, GAMF Kar
 

Neumann János játékelmélete az egyik legfontosabb matematikai elmélet a gazdasági viselkedés és a döntéshozatal területén. A játékelmélet alkalmazása széles körben elterjedt, például az üzleti életben, a gazdaságtudományban, a politikában és a hadviselésben. Az üzleti életben a játékelméletet gyakran használják az árak és a termelés optimalizálására, valamint az üzleti döntések meghozatalára. A politikában a játékelméletet használják a választók viselkedésének elemzésére, valamint az államok közötti konfliktusok és együttműködési lehetőségek vizsgálatára. A hadviselésben pedig a játékelméletet használják a stratégiai döntések meghozatalára, például az ellenség gyengítésére vagy megsemmisítésére.

A játékelmélet a különböző döntéshozók közötti kölcsönhatással foglalkozik, akik mindegyike a legjobb döntést próbálja meghozni a mások döntéséről alkotott elképzelései alapján. A játékelmélet olyan helyzetekben vizsgálja a döntéshozatalt, amikor az egyének döntései hatással vannak egymásra.

Erről a nagyon izgalmas, Neumann János által kidolgozott elméletről hallhatunk az előadáson, valamint a játékelmélet hatásáról a közgazdasági gondolkodásra, és azokról a közgazdászokról is, akik a Neumann-féle játékelméletre alapozva értek el új tudományos eredményeket, és kaptak közgazdasági Nobel díjat.

A programon való részvétel ingyenes.

Közlekedési információ: 

Az Izsáki út felújítása miatt érdemes - a szokásoshoz képest - legalább fél órával korábban indulni. A kerékpárosoktól is fokozott óvatosságot kérünk. Valószínűleg a buszok is késni fognak a torlódás miatt.

Forrás: www.hiros.hu