2023-03-16 13:16

Március 16-án csütörtökön a Neumann János Egyetemre látogattak a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az ankarai központú Türksoy, a Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet együttműködésében kiírt nemzetközi műfordítói pályázat nyertesei.

 A vendégeket az egyetem Rektora, valamint az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja és stratégiai igazgatója fogadta. Lezsák Sándor a fenntartói alapítvány nevében köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a felsőoktatás átalakulásának helyi eredményeit. Az azeri Ramil Ehmed, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon a Neumann János Egyetem rektorától, Dr. Fülöp Tamástól kaptak tájékoztatást az egyetem névadójáról, a felsőoktatási intézmény működéséről és legutóbbi szakmai sikereiről. A Rektor kifejtette, hogy a Neumann János Egyetem az egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézmény Magyarországon. Külön kiemelte a nemzetközi iroda munkáját, amelynek köszönhetően az elmúlt időszakban számos külföldi egyetemmel sikerült együttműködést kialakítani. Felhívta a figyelmet, hogy Petőfi születésének 200. évfordulója mellett Neumann János születésének 120. évfordulóját is ünnepeljük idén. Ennek kapcsán Lezsák Sándor kiemelte, hogy a lakiteleki Népfőiskola és a Neumann János Egyetemért Alapítvány közös, Neumann János életéről és munkásságáról szóló pályázata sikeresnek bizonyult, ugyanis közel ötven pályázó jelentkezett a felhívásra. 

A megbeszélést követően a vendégek egy egyetemi körsétán vettek részt, melyen Szemerey Szabolcs, a Neumann János Egyetemért Alapítvány stratégiai igazgatója mutatta meg az újonnan felépült campus épületet. Az igazgató kiemelte, a CAMPUS tervezése során három funkció mentén haladtak: az épület alkalmas legyen oktatásra, kutatásra és konferenciák szervezésére. Ezt követően megmutatta az épület legkülönlegesebb tantermét, a tőzsdetojást. A 88 tonnás "tőzsdetojásban" egyszerre 24 fő tartózkodhat, itt ismerkedhetnek meg a hallgatók az értéktőzsde működésével és a kereskedés folyamatával. 

A látogatás végén az ötszáz fő befogadására alkalmas nagy előadótermet is megnézték a vendégek.