2023-03-01 08:34

Mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti CAMPUS beruházás fontos téreleme: lefestve, egyben került a helyére a Neumann János Egyetem régi és új épületegyüttesét összekötő gyalogoshíd Izsáki út feletti része. A híd biztonságos átjutást és szorosabb kapcsolatot biztosít majd a négysávossá bővülő út két oldalán elhelyezkedő létesítmények között.

A gyalogoshíd a Neumann János Egyetem régi GAMF főépületét fogja összekötni az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttessel. Az egyetemi polgárok számára biztonságos felső közlekedési lehetőséggel szolgáló hídszerkezetet egyelőre a már elkészült új Oktatási Épülethez, illetve az épülő adminisztrációs épülethez csatlakoztatják majd.

A négysávossá bővülő Izsáki út fölött átívelő 34 méteres szakasz két, egyenként 17 méteres gyártási egységben, közúton érkezett a csepeli gyártócsarnokból a helyszínen kialakított szerelőterületre. Itt az elemeket előbb precízen beállították és összehegesztették, majd ellátták a korrózióvédelmi bevonatrendszer fedőrétegével, vagyis a szerkezet végleges, halvány szürke színét adó festékréteggel is, hogy az érintett szakasz festése miatt később már ne legyen szükség teljes útzárra.

A korlátoszlopokkal is ellátott szerkezetet 2023. február 28-án éjjel két autódaruval emelték a már kiépített ferde acélcső-párokból álló pillérekre. A híd kivitelezése során fokozottan figyelnek arra, hogy ne okozzanak fennakadást a város életében, ezért az emelést is a helyi tömegközlekedés üzemszünetével összhangban 23:15 és hajnali 4:15 közé időzítették.

A felső közlekedést biztosító acélszerkezetű híd 7 darab, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át. A mostani ütemben egy összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az új épületek felé tovább bővíthető.

A régi GAMF épülettől az új épületegyüttesig átvezető rész ebből 148 méter, míg a gyalogoshidat az Oktatási Épülethez és a kivitelezés alatt lévő adminisztratív épülethez bekötő rövidebb szakasz összesen 19 méter hosszú. A gyalogoshíd teljes szélessége 4,6 m, használható pályaszélessége 3,4 m. A hídszerkezetet a gyártása és szerelése során több mint 6830 m hosszan kell hegeszteni, vagyis a hegesztési varrat hossza megegyezik a 9-es busz teljes útvonalhosszával. 

A gyalogoshíd projekt szerinti teljes szakaszát még 5 ütemben emelik a helyére, építése 2023 május végére fejeződik be.

 

 

Kecskemét, 2023.03.01.