2023-02-28 13:00

A Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által immár negyedik alkalommal megrendezett, Ökológiai Gazdálkodás - Ágazati Konferenciának ezúttal a kecskeméti Neumann János Egyetem adott otthont 2023. február 28-án.  

A kecskeméti CAMPUS-on megrendezett nagyszabású eseményen Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője és Szemerey Szabolcs, a Neumann János Egyetemért Alapítvány stratégiai igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a programot. A konferencia célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása és megvitatása volt, inspirációs kitekintéssel a kiemelkedő nemzetközi tapasztalatokra.

A konferencia nemzetközi vendégei voltak:

Geetie Singh-Watson, etikus gasztro-vállalkozó, az első londoni bio pub, a DUKE of CAMBRIDGE (1998) és a THE BULL INN & ALBATROSS (2019) bio fogadó alapítója, akivel a helyi, szezonális és öko étkezés jelentőségéről és megvalósíthatóságáról beszélgetünk. Geetie-t 2009-ben az év üzletasszonyának és az év vállalkozójának választották Angliában.

Guy Singh-Watson, biokertész, az angliai Riverford Farm és Közösség alapítója, aki kis családi vállalkozásából országos biozöldség kosárközösséget szervezett, majd cégét a befektetők helyett inkább a munkavállalóinak adta el. Környezeti, társadalmi és gazdasági meggyőződése világszerte ezreknek jelent inspirációt. Most a hazai közönségnek adja át legfontosabb üzeneteit.

Dr. Knut Schmidtke, a Drezdai Egyetem professzora, a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) igazgatója, a szántóföldi ökogazdálkodás gyakorlati specialistája, aki a klímaváltozás extrém hatásai elleni védekezés lehetőségeit, valamint az ökológiai szántóföldi tápanyagutánpótlás stratégiáit járja körül - kiemelve az állattartás nélküli gazdaságok lehetőségeit.

Forrás: keol.hu

Fotó: Banczik Róbert