2023-01-27 12:02

Hamarosan látogatható lesz az Egyetem Könyvtár és Információs Központjában berendezett Retro Minikiállítás!

A Könyvtár és Információs Központ régi folyóiratolvasójában érdekes és szórakoztató kiállításra leltünk. Egy minimúzeum van berendezve zömében a ’60-as, ’70-és ’80-as évek kincseiből.

 

A szervezők elmondták, hogy alkalmi kiállításnak szánták, de olyan nagy sikere lett, hogy fennhagyták állandóra és folyamatosan gondozzák, bővítik. 2020 októberében, az akkori Országos Könyvtári Napok egyik központi témája a „Nagy könyvtári beavatás” címet viselte, ehhez illeszkedően készítették el a most látható gyűjtemény előzményét, alapját a retró könyvtári életről: kiállítást rendeztek régi könyvtári tárgyakból, bemutatókat szerveztek használatukról, játékra invitálták a jelentkezőket. A különböző programok résztvevői ide is betértek és megtekinthették a hőskori leltárkönyveket, cédulakatalógusokat, régi katalógusszekrényt, lyukkártyákat; kipróbálhatták a műanyag betűkinyomót, feliratkészítőt, tárcsázós telefont, az akkor még kölcsönözhető, divatos bakelitlemezeket is meghallgathatták.

 

A könyvtáros munka múltbeli eszközein túl láthatók még a kiállított tárgyak között ma már katalógusban sem szereplő folyóiratok, emlékkönyvek, emléklapok, meghívók, fotók a régi főiskolai életről; cardexlapok, albumok a különböző munkafolyamatokról, diafilmek, és még számtalan – ma már nem, vagy alig ismert – „apróság”. Ahogy a rendezők fogalmaztak: „Ásatásokat folytattunk az eldugott raktári zugokban, a könyvtárban és a kukákban – leporoltuk az előző generációk tárgyait, munkahelyünk kincseit elődeink hagyatékából. Egy kis szórakoztató múltidézés, melyhez egyre több tájékoztató feliratot és szöveget kell gyártani, mert pl. az idei látogatók már nem ismertek mindent tárgyat, amit a tavalyelőttiek azért még beazonosítottak szüleik elbeszéléseiből.”  

 

Költözésnél, leltárnál, selejtezésnél, pakolászásnál, térátrendezésnél kincsek bukkannak elő, nem mindegyiktől válnak meg. Ezek a véletlen „rábukkanások” szerencsésen találkoztak a tudatos koncepcióval: pár éve a belső terek átrendezése került előtérbe, olvasóbarátabb hellyé tették a könyvtárat. Felszámolták a régi folyóiratolvasót – ebben segített az online lapokra, adatbáziskora való tudatosabb átállás is –, ami maradt, az elfért egy barátságosabb, kávéházi jellegű fotelos-olvasóasztalos, kényelmesebb helyen. A benti termet azóta diákok használják tanulószobának, magukra csukják az ajtót és beülnek tanulni. A csoportok és a könyvtár megegyezése szerint a hallgatók nem csinálnak hangzavart a munka során, ezért cserébe flipchart táblát kapnak, filceket, papírokat, hogy tudjanak tervezgetni, elheverhetnek a földön, a fotelokban. 

 

A kiállítás nagy siker konferenciák alkalmával, de bármilyen programsorozat kapcsán be tudják illeszteni a kínálatba. Magát a termet – ilyen alkalmakkor – amúgy is foglalkoztatónak alakítják át, az előre bejelentkező különböző korosztályok igényeinek megfelelően. A kiállítás teljesen interaktív, amit lehet, kívánságra beüzemelnek, ha még van hozzá „belevaló”, ki lehet próbálni. 

 

Az anyag bővülése – ha az eredeti koncepciót nem is változtatja – folyamatos módosításra késztet. Így alakult ki két év alatt, hogy már nemcsak a régi idők könyvtárát mutatják be, hanem a hőskor irodatechnikáját, a főiskolai élet mindennapjait, használati eszközeit, technikatörténeti érdekességeit. Mindezzel párhuzamosan a fotók, albumok digitalizálása is folyamatosan zajlik.

 

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, 2023. február 27-től. Csoportoknak tárlatvezetéshez időpontfoglalás: konyvtar@uni-neumann.hu