2022-12-13 10:52

A Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának szervezésében harmadik alkalommal került megrendezésre az Eurázsia Hajnala konferencia.

Immáron harmadik alkalommal került megszervezésre az Eurázsia Hajnala konferencia, amelynek keretében a több mint 100 fős közönség előtt mutatták be a Központ Eurázsia Szemle című tudományos folyóiratának II. évfolyamának 2., 3. és 4. számát, továbbá az Eurázsia magazin I. évfolyamának záró számát. A plenáris megnyitót követően a nagy számú jelentkezésnek köszönhetően 6 szekcióban tartottak előadást magyar és nemzetközi előadók Eurázsia különböző régiói kapcsán, több mint 100 magyar és külföldi Ázsia-szakértő részvételével. Az Eurázsia Központ igazgatója, Dr. Horváth Levente köszöntötte a különböző egyetemek professzorait és neves kutatóit, majd a Központnak otthont adó Neumann János Egyetem rektora, Dr. habil. Fülöp Tamás tartotta a megnyitó beszédet, amelyben kiemelte, hogy az Eurázsia Központnak és az Eurázsia Hajnala konferenciának nagy szerepe van az egyetem nemzetköziesítésében.

Ezt követően az Eurázsia Szemle tudományos folyóirat főszerkesztője, Prof. Dr. Szilágyi István tartott köszöntőt, amelyben többek között megemlítette, hogy az Eurázsia Központ által koordinált Eurázsia Szemle mára már az Ázsia-kutatók egyik legfontosabb tudományos platformjává vált. A köszöntő beszédek utána Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke, Dr. Csizmadia Norbert tartott előadást Eurázsia globális értelmezéséről, az eurázsiai konnektivitás fontosságáról és az új Eurázsia-korszakról.

A plenáris ülés második felében Dr. Horváth Levente igazgató, az Eurázsia Szemle felelős szerkesztője bemutatta az Eurázsia Szemle II. évfolyamának 2., 3. és 4. számát, majd felkérte a tudományos folyóirat rovatvezetőit, hogy tartsanak előadást Eurázsia különböző régióiról és mutassák be a legújabb számokat. Dr. Klemensits Péter, az Eurázsia Központ kutatásvezetője Délkelet-Ázsia régióját és a 2. számot ismertette, majd Dr. Háda Béla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, az Eurázsia Szemle India és Dél-Ázsia rovatvezetője mutatta be a 3. számot és a dél-ázsiai régiót. Ezt követően Prof. Dr. Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a tudományos folyóirat „Iszlám és Közel-Kelet” rovatvezetője tartott előadást az arab világról és mutatta be az Eurázsia Szemle II. évfolyamának 4. számát.

A megnyitó végén Dr. Horváth Levente igazgató bemutatta a Központ által koordinált Eurázsia című ismeretterjesztő magazint is, amely immáron egy éves lett, 2023-ban pedig megújulva érkezik a második évfolyama.

Délután kezdődtek a szekcióülések, a hatalmas érdeklődésnek és túljelentkezésnek köszönhetően a III. Eurázsia Hajnala konferencián már 6 szekciót tartottak, amelyben a magyar és nemzetközi kutatók vitatták meg kutatási eredményeiket a különböző eurázsiai régiók kapcsán.

A sikeres konferencia ezzel méltó évadzárója volt az Eurázsia Központ 2022-es évének. 2023-ban is izgalmas szakmai programokkal, rendezvényekkel és konferenciákkal vár mindenkit az Eurázsia Központ, addig is áldott ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kíván a Központ csapata!