2022-12-05 13:25

A Neumann János Egyetem 2022.11.18-án 10 órai kezdettel tartott egy sajtónyilvános rendezvényt a Hungarian Startup University Programról.

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első felsőoktatási szintű komplex startup programja. A HSUP célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével, mindezt egy új, közös oktatási platformon keresztül. A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek I. félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a II. félévben vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatnak el a hallgatók.
Az első félév végén a modultesztek kitöltése mellett a hallgatók vállalkozási ötletükről egy onepagert készítenek, amelyen a második félév során egyetemük javaslatára és az NKFIH anyagi támogatásával dolgozhatnak. A második félévet is elvégző hallgatók vállalkozási ötletüket, és az elkészült MVP-t akár befektetők előtt is bemutathatják a HSUP Demo Day-en.
Dr. Weltsch Zoltán, a Neumann János Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki egyben a program tantárgyfelelőse, köszöntötte a vendégeket és előadásában elmondta, már 3 éve az egyetem elindította ezt a tantárgyat a hallgatók körében. Kezdetben viszonylag alacsony létszámmal indult és most meglepően kimagasló számban vették fel a hallgatók a tantárgyat, ezzel is bizonyítva mennyire nyitottak az innováció iránt. Az Egyetem Vezetősége úgy döntött, hogy ez a program legyen a Tehetség gondozási stratégiának egy része, amely nagyon fontos a Neumann János Egyetemen. Elmondta azt is, kidolgozás alatt van, hogy az egyetem miként kínáljon a startupok részére lehetőséget, akár tőke bevonással is. Említést tett, hogy több céggel folyik a tárgyalás a Hungarian Startup University Programhoz való csatlakozásához. Beszédében bíztatta a hallgatókat, hogy sikeresen végezzék el az első félévet és minél többen vegyék fel a második félévben a tantárgyat, hogy sikeres startupként nőjenek ki.
A rendezvényen vendégünk volt Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency Zrt. stratégiai vezérigazgatóhelyettese, aki az eseményen elmondta többek között, hogy milyen sikereket tudhat magáénak az Express Innovation Agency, ismertette a startup program lényegét, valamint a korábbi HSUP programban résztvevők eddig elért kimagasló eredményeit. A program számos elismerést is nyert hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt:. több mint 6000 hallgató már részt vett a HSUP programban, közülük több mint 100 határon túli diák is csatlakozott.
Egy, a programot már elvégző hallgató előadást tartott a csapatának saját ötletéről, mely kitűnő példaként szolgált a jelenlévő hallgatóknak, hogy miként kell prezentálni koncepciójukat.