2022-12-05 13:40

Az MNB Intézet hallgatói kiemelkedő eredménnyel zártak a 2022-es ’Bloomberg Global Trading Challange’ egyetemistáknak szóló versenyén. A Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás (NGG) mesterszakos hallgatói csapatok az első és a harmadik helyet foglalták el a dobogón az Európai Unió egyetemi csapatai között. Diákjaink globális szinten a tizennegyedik és a huszonkettedik helyet értek el a világ vezető egyetemei között.

A Big Data korában a közgazdaságtanban és a pénzügyekben is egyre fontosabbá válik az adatelemzés, amire mesterképzésünk is nagy hangsúlyt fektet. Az adatelemzési készségek fejlesztésén túl a verseny egyedülálló lehetőséget nyújtott hallgatóinknak, hogy kipróbálhassák magukat a befektetések világában, valamint elsajátítsák a Bloomberg terminál használatát.

A Bloomberg, ─ a világ legnagyobb gazdasági adatszolgáltatója, ─ évente hirdeti meg a globális kereskedési versenyét a megfelelő infrastruktúrával rendelkező egyetemek számára. Idén közel 1000 csapat jelentkezett 35 országból, amelyek között a világ legjobb egyetemeinek hallgatói csapatai is megtalálhatók. Ilyenek például a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem, az amerikai Berkeley, Columbia és San Diego-i Egyetem, a francia HEC Paris, az angol University College London, valamint a Hongkongi Egyetem.

Hat mesterszakos csapatunk közül a legsikeresebb kettő az Európai Unióban az első és a harmadik helyet szerezte meg. Globális szinten is kimagasló csapataink teljesítménye, hiszen a legjobb két csapatunk a 14. és a 22. helyen zárt, a harmadik csapatunk pedig a 84. helyen végzett.

A hallgatóknak öt hét állt rendelkezésére egy befektetési portfólió összeállítására és annak aktív kezelésére szigorú szabályok mellett az egyetemi Bloomberg terminálokon keresztül. A csapatok 1 000 000 USD kezdőtőkével indultak, amelyet a világon elérhető legtöbb kis- és nagy vállalat részvényeibe fektethettek. A versenyzőknek a „Bloomberg World Large, Medium & Small Cap Index” piaci benchmarknál kellett jobban teljesíteniük. Ez már önmagában nehéz feladatnak bizonyult, mivel a verseny időszaka alatt az index 8,99 %-os emelkedést mutatott.

A szoros verseny ellenére két csapatunk is bőven túlteljesítette a rendkívül magas benchmark hozamot. A „Random Walk on Budapest” csapata több mint 183 000 USD, az „MNB Kings” pedig 157 000 USD abszolút hozamot értek el, ami közel 10 és 6 százalékkal volt magasabb, mint a piaci hozam. Az „MNB Kings” hallgatói stabilan tartották az eredményüket a verseny második felében, a harmadik héten még a világ legjobb 10 csapatában is szerepeltek. A „Random Walk on Budapest” csapata pedig hatalmasat hajrázott az utolsó 2 hétben, a 209. helyről ugrottak globálisan a 14. helyre.

Az alábbiakban olvasható hallgatóink verseny beszámolója, amelyből kiderül az is, hogy mi volt a nyerő stratégia:

Random Walk on Budapest:

„A befektetési stratégiánkat a játék sajátosságainak figyelembevételével alakítottuk ki. A portfóliónkba nagyobb kockázatú, volatilisebb részvényeket választottunk, amelyekben rövidtávon potenciálisan benne lehetett egy nagyobb emelkedés. Valamilyen mértékben diverzifikáltunk (iparágak között), ugyanakkor összességében kevés vállalat részvényeit vásároltuk, mivel nem akartuk, hogy kiegyenlítődjenek a hozamok. A kezdeti megfelelőnek ítélt részvények kiválasztása után már nem nyúltunk a befektetésekhez, bíztunk a korrekcióban. Az egyik legjövedelmezőbb befektetésünknek a Sunrun napenergiával foglalkozó vállalat bizonyult. A verseny előtti hónapban nagyot esett az árfolyama, ugyanakkor megítélésünk szerint a vállalat több szempontból is alulértékelt volt. Az earnings report jobb is lett a vártnál, így a vállalat részvényei nagyot emelkedtek.”

MNB Kings:

„Az orosz-ukrán háború következtében kialakuló energiaválság és nyersanyaghiány jelentősen meghatározta a kezdeti portfóliónk kialakítását, ezért abban túlnyomórészt energetikai cégek voltak megtalálhatóak. A cégek kiválasztásakor figyelembe vettük az interneten keresztül szabadon hozzáférhető szakértői elemzéseket, ajánlásokat, kiegészítve a Bloomberg felületén végzett kereséseinkkel. Földrajzi elhelyezkedésüket tekintve az amerikai és európai nagyvállalatok részvényei mellett Ázsiából (Korea, Indonézia, Japán) is vásároltunk, bár utóbbiak közül nem mind teljesítettek olyan jól, ezért egy részüktől később megváltunk. Ezek egy részét átcsoportosítottuk a meglévő jól teljesítőkhöz, illetve olyan részvényeket vásároltunk, melyek a Bloomberg felületén végzett kereséseink alapján az azt megelőző rövid időszakban (jellemzően 1 hónap) kifejezetten jól teljesítettek és további felfelé mutató potenciál látszott bennük. Utóbbiak egyébként szintén energetikai cégek voltak, jellemzően Törökországból. A verseny során általában 6-8 részvény volt egyszerre a portfóliónkban, melyeket heti egy-két alkalommal rendszeresen ellenőriztünk és szükség esetén apróbb korrekciókat hajtottunk végre, de a kezdeti portfóliónkhoz képest nem volt olyan jelentős a változás. A nem energetikai részvényeink közül egy számítástechnikai (Nvidia) teljesített kiemelkedően jól.”

Ezúton is gratulálunk hallgatóinknak a kiemelkedő teljesítményhez!

Szeretnél te is egy motiváló szakmai közösség tagja lenni és hasonló versenyeken kipróbálni magad?

Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszakunkon megismerheted az adatalapú gazdaságtan rejtelmeit és megtanulhatod a legmodernebb adatelemzési technikákat, leginnovatívabb közgazdasági témákat!

Jelentkezz az MNB Intézet egyedülálló képzésére 2023. február 15-ig!

További információk:
https://mnbintezet.hu/oktatas/