2022-11-28 09:30

Különleges vendég érkezett a 2022. november 23-i Filmklubunkra, közönségünk az Oscar- és Kossuth-díjas rendezővel, Szabó Istvánnal beszélgethetett a vetítést követően.

A Filmklub november 23-i vetítésén Szabó István 1979-es Oscar-jelölt filmje, a Bizalom volt látható. Ez indította el azt a sorozatot, ami a mai napig egyedülálló az európai filmrendezők között. Az ezt követő filmjei (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) szintén jelölésre kerültek a világ legnagyobb filmgáláján, s a Mephistoval el is nyerte a díjat, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Azóta sem fordult elő, hogy egy rendező négy egymást követő filmje jelölést kapott volna. 

A Deák teremben tartott vetítésre 93 hallgató, dolgozó érkezett, akik mind részt vettek a szokásos filmet követő beszélgetésen. (A film magyar nyelven, a külföldi hallgatók jelenléte miatt angol felirattal volt látható.) Az est annyiban különbözött a korábbi alkalmaktól, hogy azt megtisztelte jelenlétével a film rendezője, Szabó István. A Filmklub vezetője, Kötél Emőke köszöntötte és mutatta be a vendéget, majd moderálta a beszélgetést, ami este fél 10-ig tartott a hatalmas érdeklődés és a kérdések sorjázása miatt.

Szabó István érdekes sztorikat mesélt a forgatásokról, a színászválasztásról, azok munkájáról, magáról a filmkészítésről. Személyes történeteket osztott meg a forgatókönyvírásról, a saját élményeiről, a filmjei mögött meghúzódó szubjektív „dolgokról”, érzésekről. Élénk beszélgetés bontakozott ki a hallgatókkal a bizalom kérdésköréről, az emberi kapcsolatokról, a másokkal való együttműködésről, a téma filmen kívüli tapasztalatairól és magának a bizalom fogalmának az emberi-társadalmi szükségességéről, meglététől, illetve hiányáról.

A beszélgetést követően volt lehetőség dedikálásra és fotózkodásra, majd a rendező felhívta a figyelmet arra, hogy a Filmklub legközelebbi, december 7-én tartandó vetítésén (Makk Károly: Szerelem), mely – ahogy fogalmazott – a magyar filmművészet egyik legszebb alkotása, mire figyeljenek az érdeklődők.

Köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt!