2022-10-19 08:20

Elindult a Petőfi200 emlékév programsorozata egyetemünkön.

Az Országgyűlés Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt „Petőfi Sándor-emlékévvé” nyilvánította. 

Az október 18-án a GAMF Kar Deák Ferenc termében tartott rendezvény a Petőfi értelmezések a 21. században - változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című programsorozatunk hivatalos nyitóestje volt.

Az eseményen Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke, majd Dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora tartott ünnepélyes köszöntőt.

A programsorozat eseményeire havi rendszerességgel várjuk az érdeklődőket, az estek a nagyközönség számára is nyitottak.

A résztvevők a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára által rendelkezésünkre bocsátott gazdag Petőfi-gyűjteményéből számos darabot tekinthettek meg: korabeli megyetérképet, Petőfi vers kéziratát, első kiadását, eredeti képeket a Pesti Divatlap című korabeli hetilapból, ahova a költő legtöbb versét publikálta, sőt, az idén év elején megtalált, eddig ismeretlen „Mit kíván a magyar nemzet” című nyomtatványt, közvetlenül a megjelenés után Kecskemétre került első példányt.

A nyitóesten „rendhagyó” irodalomórán, Sudár Annamária előadóművész „Isteni Sandrim!” című előadását láthatta a közönség.