2022-10-12 14:04

Turizmus-Vendéglátás Szakkal bővül a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának kínálata 2023 szeptemberétől. Az új nappali és levelező képzést október 12-én jelentették be a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotelben megszervezett, üzleti reggelivel egybekötött bemutató előadáson.

2023 szeptemberétől Turizmus-Vendéglátás egyetemi szakkal bővül a kecskeméti gazdaságtudományi képzés.

A bővítést Dr. Sági Norberta oktatási rektorhelyettes és Dr. Kárpáti József, a Gazdaságtudományi Kar dékánja jelentették be október 12-én a kecskeméti Four Points by Sheraton Hotelben tartott, üzleti reggelivel összekötött tájékoztató rendezvényen, a térség oktatási intézményeinek, szakmai szervezeteinek képviselői és a térség turisztikai szereplői előtt, a sajtó jelenlétében.

Dr. Sági Norberta felvezető gondolatai után Juszkó Anita, a Four Points by Sheraton Hotel igazgatója tartott prezentációt, melyben beszélt a turizmus-vendéglátás iparág kihívásairól, az utánpótlás fontosságáról.  

Ezt követően Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte beszédében a döntést, mely hozzájárul majd a régió fejlődéséhez, a helyi vállalatok sikerét szavatoló szakemberek képzéséhez. 

A következő előadó Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója volt, aki elmondta, hogy új szak indítása a régió szakképzése számára is fontos mérföldkő. Kecskeméten és tágabb környékén jelentős előrelépés, hogy az egyetemi képzésben tovább folytathatják felsőfokú tanulmányaikat azok, akik a szakképzést választották középiskolában.

Végezetül Dr. Kárpáti József, a Gazdaságtudományi Kar dékánja ismertette részletekbe menően az új szakkal kapcsolatos tudnivalókat, ízelítőt adva a tervezett kurzusok összetételéből, melyben kiemelt hangsúly van a közgazdász szakmai ismeretek, illetve a szakmai idegen nyelv elsajátításán. 

A döntés a fenntartó alapítvány által támogatott stratégiai tervekkel összhangban bővíti a kecskeméti képzési kínálatot, elősegítve, hogy a Neumann János Egyetem a térség vezető felsőoktatási intézményévé válva magasan képzett, a piaci igényeknek megfelelő, versenyképes tudással rendelkező szakembereket tudjon a munkaerőpiacra bocsátani.

Az új szak nappali, és várhatóan levelező képzési rendben is indul, a gyakorlat-orientált BSc program 8 féléves egyetemi alapképzés mellett 4 féléves, felsőfokú oklevelet adó szakképzés formájában is. Az új szaknál is elérhető a már bevált, egyedülálló ösztöndíjas rendszer, azaz az 50%-os költségtérítési támogatás azoknak, akik nem jutnak be az államilag finanszírozott helyekre. 

A szakhoz duális képzési forma is társul, tehát a hallgatók már az egyetemi éveik alatt folyamatos gyakorlati képzéshez juthatnak, a térség vállalkozásainak közreműködésével.

Az új szakra a decemberben induló felvételi időszakban már jelentkezhetnek a végzős középiskolások. A november 16-án megrendezésre kerülő nyílt napon, pályaválasztási programokon további információkhoz juthatnak az érdeklődők.