2022-10-11 11:34

A napokban az Egyesült Arab Emírségek és az arab térség legnagyobb oktatási fórumain vesz részt a kecskeméti Neumann János Egyetem. A nyolc fős delegáció 10 napot tölt a Közel-Kelet leggazdagabb monarchiájában, és tárgyalásokat folytatnak középiskolák, privát oktatási intézmények, kutatási központok vezetőivel annak érdekében, hogy az egyetem nemzetközi színtéren való megjelenítésével összhangban pozícionálják a Neumann János Egyetemet az emirátusokban és a Közép-Ázsiai régióban. 

A Gulf International Schools Forum és Workshop Dubai egyik legfontosabb eseménye és az arab térség felsőoktatásának meghatározó fóruma, mely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy új betekintést nyerjenek a nemzetközi trendekbe. A szemináriumi program célja, hogy a világ felsőoktatási képviselőinek és vezetőinek, a középiskolai igazgatóknak és a tanácsadóknak alapvető információkat nyújtson, így közvetve segítse a diákokat a világszinten is jelentős tanulmányi célpontok megismerésében.

A GULF workshop kísérő rendezvénye a BMI Education Fair, mely már főként a leendő hallgatói közönségre koncentrál és szintén Dubai-ban várja az érdeklődőket. A két rendezvényen együttesen közel 100, a világ meghatározó felsőoktatási intézménye vesz részt, köztük a Neumann János Egyetem. 

Igazi beiskolázási nagyüzem jellemzi ezekben a napokban az emirátusokat. A hét végén Abu Dhabiban is elindul a világ egyik meghatározó edukációs vasára a Najah Education Fair melyen a kecskeméti egyetem szintén képviselteti magát. 

A Neumann János Egyetemdelegáció képviselői közel 30 tárgyaláson és egyeztetésen vesznek részt, melyeken szó lesz cserediák programok létesítéséről, kutatás-fejlesztési együttműködésekről, valamint Kecskemét mint az egyetem székhelyét biztosító város térségben való pozícionálásáról is. 

A nemzetközi kapcsolat első lépéseként még 2022 júniusában érkezett delegáció Kecskemétre az Egyesült Arab Emirátusokból, ahol a Neumann János Egyetemen tett látogatásuk során felismerték az intézményben rejlő lehetőséget, hogy képes a legújabb és legfejlettebb kutatás-fejlesztés és innovációs (K+F+I) tudásanyag magasszínvonalú oktatására és a kapcsolódó szolgáltatások valódi biztosítására.

A felek már ekkor megállapodtak abban, hogy egyezményt kötnek és rövid időn belül meghatározzák azokat az együttműködési és koordinációs irányelveket, amelyeket kölcsönösen követni kívánnak. 

Nem sokkal később, 2022 szeptemberében a kecskeméti egyetem vezetése járt a térségben, és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Dr. Fülöp Tamás, az egyetem rektorának vezetésével nemzetközi megállapodást kötöttek az Egyesült Arab Emirátusok Sharjah Emírségének kutatási technológiai és innovációs parkjával. 

A Sharjah Research Technology & Innovation Parkkal való együttműködésben a magyarországi Neumann János Egyetem kivételes lehetőséget kap az arab térségben való megjelenésre és az arab kultúra, valamint tudományos élet Kecskemétre integrálásában is

.

Az emirátusokban való folyamatos jelenlét és az itt kialakított kapcsolatrendszer Kecskemét Megyei Jogú Város számára is kivételes megjelenési lehetőség egy olyan térségben, melyet 2017-ben az UNESCO az arab kultúra fővárosává nyilvánított, és amely térség egy követendő példa lehet az egyetemi várossá válás folyamatában, hiszen Sharjah a világ 100 legjobb egyetemvárosa közé is bekerült.