2022-10-06 11:59

2022. szeptember 21-én került sor a Regional Studies Association és a Neumann János Egyetem közös szervezésében megvalósuló online webinariumra, melyen huszonhat, magyarországi egyetemet képviselő előadó osztotta meg gondolatait. Az esemény fő szervezője az RSA magyarországi követe, Dr. Forman Balázs volt. A program lehetőséget adott arra, hogy a hazai és nemzetközi regionális tudomány szereplői között kapcsolódási pontok jöhessenek létre. 

Dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektorának köszöntője után az előadásokat témájuk szerint a következő négy szekcióba rendezve hallgathatták meg a résztvevők: plenáris szekció, fenntarthatóság, versenyképesség és városfejlesztés.

A plenáris szekcióban Dr. Léhmann Kristóf (Magyar Nemzeti Bank, NJE) a globális pénzügyi rendszer és az árfolyampolitika kihívásairól beszélt, Dr. Losoncz Miklós (BGE) előadásában a magyar gazdaság alkalmazkodását mutatta be a 2020-óta tartó válságok kapcsán. Gál Zoltán az MRTT elnöke a közép-európai és magyar fejlődési pályák útfüggőségéről, a felzárkózás történelmi távlatairól, az FDI-ra alapozott modernizáció felemás eredményeiről beszélt. Dr. Kósa István (SZE, Honvédkórház), gyakorló szívsebész és az egészség gazdaságtan szakértője, a magyar egészségügyi ellátás finanszírozásáról, illetve a szolgáltatások és társadalmi hatásaik területi dimenziójáról beszélt.

A fenntarthatóságról szóló szekció előadásai között Dr. Köves Alexandra (BCE) beszélt a gondolkodásunk, a gazdaság és a társadalom működésének paradigmaváltásának szükségességéről. Sütő Attila klímakutató a klímaváltozás Magyarországot és közvetlen környezetét érintő hatásait vizsgálta, Dr. Benedek Zsófia (NJE, KRTK) "Adapt or perish" című előadásában a helyi piacok és a helyi élelmiszerláncok létének és alkalmazkodásra való képességének fontosságát ismertette. Dr. Jámbor Attila (BCE) az Európai Unióba való belépés agrárgazdaságtani következményeit mutatta be. Dr.Lipták Katalin (ME) előadása a periférikus és rurális térségek munkanélküliségi problémáinak zöld gazdasági és fenntartható megoldásának lehetőségeiről, Tóth Eszter (DE) a fenntarthatóság, a fair trade és a magyar külkereskedelem összeegyeztethetőségéről szólt. 

Szabó Tünde PhD., a GeoInsight CEO-ja bemutatta a cég saját fejlesztésű, az emberek mobilitását, különböző, akár szélsőséges helyzetekben (COVID, katasztrófák balesetek, stb.) segítő mobilapplikációját. 

A versenyképesség szekció első előadója Dr. Becsey Zsolt (KRE), az Európai Parlament volt képviselője volt, aki Magyarország külkereskedelméről és versenyképességéről beszélt, összevetve azokat a közép-európai országokéval. Dr. Kárpáti József (NJE) az Európai Unió munkaerőpiacát elemezte, a COVID járvány előtti és utáni helyzetet összehasonlítva. Dr. Korompai Attila (BCE, NJE), az RSA magyar tagozatának vezetője, a Magyarországon belüli területi különbségek változásait mutatta be és elemezte 2000 és 2022 között. Dr. Kuttor Dániel (ME) a területi különbségek csökkentésének módjait kutatta és prezentálta. Az őt követő Józsa Viktória, CEO, Nord Consult már a közvetlen és közvetett állami támogatások gazdaság és területfejlesztő hatásairól beszélt.

Dr. Koller Boglárka az NKE rektorhelyettese provokatív című előadásában azt a kérdést tette fel, hogy fejlődik-e az Európai Unió vagy állandó válságban van. Mit tehet egy ország, az Európai Unió tagjaként, ha a globális geopolitikai viszonyok gyökeresen megváltoznak? 

A szekciót Dr. Rosta Miklós (BCE) zárta, aki az összehasonlító gazdaságtan elismert oktatója és kutatója.

A városfejlesztési szekciót Döbrönte Katalin PhD. előadása nyitotta meg, melyben a magyar városok klíma alkalmazkodási stratégiáját elemezte, felvetve a kérdést, hogy valóban eléggé komolyan vesszük-e a klímaváltozás várható hatásait. Dr. Rácz Szilárd (KRTK) Magyarország és a többi közép-európai ország városhálózatát elemezte változó geopolitikai viszonyok mellett. Dr. Bernek Ágnes (NJE) azt járta körül, hogy van-e Magyarországnak és Közép-Európának kapuja vagy kapui és ezek hogyan illeszkednek a hinterlandhoz és a régiós városhálózathoz.

Farkas Sára (NJE) a városfejlesztésben részt vevő partnereket és a felhasználható technológiákat mutatta be. Dr. Kaiser Tamás (NKE) a Smart village koncepciót és annak magyarországi alkalmazását, annak lehetőségeit és tapasztalatait mutatta be. Schuchmann Júlia PhD.  (NJE) Budapest és agglomerációja tömegközlekedési rendszere működését mutatta be a COVID járvány időszakában. Az előadás azért is fontos, mert a közlekedési rendszer rugalmasságát, ellenálló képességét vizsgálta egy kívülről érkező sokkhatás esetén. Kutatásának tapasztalatai jól felhasználhatók lennének a jelenlegi energiaválság idején.

A szekciót és vele együtt a konferenciát Dr. Tózsa István (NJE) zárta. Ő a NJE MNB Gazdaságföldrajz és Településmarketing Tudásközpont oktatási és kutatási programjairól és terveiről beszélt. 

Értékes, gondolatébresztő előadásokat hallhattunk, melyek mindegyike aktuális, és rendkívül fontos kérdéseket vetett fel.