2022-10-03 13:10

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projekt résztvevői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint az Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói voltak.

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt 2022. október 3-án mutatták be a Neumann János Egyetem Campusán. A projektben résztvevők összefogásának, műszaki és formatervező munkájának eredményeképpen elkészült jármű ünnepélyes leleplezése a Kecskemét City Balett művészeinek előadásában valósult meg.

A teljes egészében elektromos meghajtású jármű megalkotása a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Neumann János Egyetem közötti együttműködés, illetve szakmai kapcsolat első, meghatározó lépcsőfoka. A projekt legfontosabb célkitűzése a műszaki és formatervezői munkák összehangolása, gyakorlati tapasztalat biztosítása a hallgatók számára a két szakterület közötti szoros együttműködésben.

Az eseményen tartott beszédében Csizmadia Norbert, a NJEA kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés példaértékű: „Jól mutatja, hogy a két egyetem által közösen hozott döntést követően az intézmények összefogásával, szoros együttműködésével, mindössze egy év alatt valóban világraszólót lehet alkotni.” Kiemelte a fenntarthatóságot, mely végig kísérte a motor megalkotásának folyamatát valamint, hogy a projekt egy közös oktatási platform létrejöttének az első mozzanatát jelenti.

Böszörményi-Nagy Gergely a MOME Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében hangsúlyozta: „A mai nap és ez a pillanat az útnak a legeleje. Nagyon sűrű hetek és hónapok várnak még ránk ahhoz, hogy ez a motor és az előttünk álló közös projektjeink a piaci hasznosítás útjára lépjenek.”

Az esemény zárásaként színpadra léptek a Supermoto-t megalkotó mérnöki, illetve design csapatok résztvevői, akik kiemelték, a motor referencia arra, miként képesek mérnökök és designerek közösen olyasmit létrehozni, amely a zöld mobilitás felé mutat, és a koncepcióból piacképes termékké válhat.

A Project Supermoto főtámogatója a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány.

Műszaki adatok

Max. sebesség: 100 km/h (súly és útviszonyok függvényében)

Átlag hatótávolság: 40-70 km / h használati sebességgel ~ 100 km

Motor: 5 kw beállított teljesítmény ( 11 kw csúcsteljesítmény)

Max. nyomaték: 70 Nm

Teherbírás: 130 kg